novac-i-placanje

Plaćanje i menjačnice

U Srbiji je osnovno sredstvo plaćanja srpski dinar (međunarodna oznaka RSD). Sva gotovinska plaćanja se vrše isključivo u dinarima. Ako imate novac u stranoj valuti, menjačnica praktično imate u Beogradu na svakom koraku, pa ćete do dinara doći veoma lako. Nemojte žuriti sa zamenama većih količina novca odmah po dolasku, na aerodromu ili na autobuskoj ili železničkoj stanici. Kurs je uvek povoljniji  i približno je isti na svim mestima u gradu. Vodite računa o tome da menjačnice rade do 20 ili 21h. Ako imate potrebe da menjate novac posle ovog vremena, raspitajte se, nisu retki ni automati koji rade od 0 do 24h i na kojima je kurs sličan kao i u menjačnicama.

Evrima eventualno možete platiti na nekim mestima, manjim prodavnicama ili kafićima iako nije zakonsko sredstvo plaćanja. Nekom drugom valutom (američkim dolarom, britanskom funtom itd) u Srbiji je praktično nemoguće trgovati.

U skoro svakoj radnji moguće je i plaćanje svim vrstama kartice, naročito u većim prodavnicama. Ako imate karticu i želite doći do gotovine, bankomata ima, takođe, na svakom koraku.