13 bukvalno ANTI Feng-šui apartmana u Beogradu, koji rade posao…

Feng šui* (na kineskom se izgovara fang švej i u bukvalnom prevodu znači vetar i voda) je drevna kineska praksa postavljanja objekata radi postizanja harmonije. Sastoji se od procenjivanja raznih apstraktnih faktora poput provere protoka „či“-ja (životne energije) ili obrazaca Jin-Janga. Feng šui majstori su (navodno) u stanju da uoče ove dobre i loše metafizičke energije i da preporuče radnje koje bi ih poboljšale ili okratile.

Jujuan bašta, blizu centra starog grada u Čenghuangmiaou Šangaju, u Kini. Smatra se jednom od najraskošnijih u Kini

U Evropi a i na Zapadu, Feng šui uglavnom povezujemo sa estetskim suptilnostima Kineske kulture – strehe strmih krovova okrenute na gore, krivudavi mostovi, filozofski mir u baštama … Posebnu popularnost je postigao u dizajnu enterijera na Zapadu, i nemali broj ljudi je zahvaljujući tome uspeo da izgradi solidnu karijeru “fang švej konsultanta”.

Međutim , kao što je u svom vrlo inspirativnom i pomalo zajedljivom eseju konstatovao Džon Ros:

Na Zapadu feng šui je neka frivolna metroseksualna verzija drevne prakse, svedena na “lajt” varijantu. Tako da bude prijemčiva mentalnom sklopu rijaliti programa o preuređenju kuće…Nisam siguran da li je većina Zapadnjaka uopšte spremna za pravu stvar, jer ovde nije reč o nekom sladunjavom restilizovanju, premeštanju nameštaja i ubacivanju par umetnina sa motivima dalekog istoka – daleko od toga!

Kalifornijsko tumačenje feng šui ja je možda plitko, ali “Trebalo bi kauč da okrenemo prema istoku” zvuči mnogo bolje od “Slušaj, moramo da iskopamo dedu i da mu ostatke pohranimo blizu onog brda koje liči na majmuna.” Sama srž feng šui ja – odnosno način na koji je praktikovan u drevnoj Kini (i način na koji ga praktikuju Kinezi danas)  je u pronalaženju dobrih grobnih mesta.

Druga stvar koja mnogima promiče je to da se u Fang šveju uopšte ne radi o lepoti, nego o sreći. To je zapravo alatka za preokretanje loše sreće. I njena glavna primena je u tome da privuče bogatstvo i blagostanje.

E sad, ako je verovati nekim ustaljenim pravilima Fang šveja pretočenih na polje unutrašnje dekoracije postoje stvari koje se nipošto ne bi smele činiti ukoliko želite da privučete bogatstvo. Mi Vam predstavljamo apartmane u Beogradu, koji uopšte ne podbacuju na tom frontu, a čiji vlasnici kao da su radili sve nasuprot zacrtanim principima Fang Šveja.

OGLEDALA

Jedan od najvećih prekršaja u Fang šveju je da vam se krevet ogleda u ogledalu. S bilo koje vidljive strane.

TAJLAND, SPA i INTIMO su primeri najuspešnijih apartmana u Beogradu za kratkoročni najam. A samo bacite pogled na njihove spavaće sobe.
Istini za volju, kreveti u ovim apartmanima se verovatno najmanje koriste za spavanje.

TELEVIZORI U SPAVAĆIM SOBAMA

Po fang šveju TV, kompjuteri i oprema za vežbanje su takođe strogo ne-ne. Pa ipak gotovo je nezamislivo da se iole luksuzniji apartman u Beogradu nudi bez dodatnog TVa u spavaćoj sobi. I većina takvih apartmana ima visok procenat gostiju koji im se vraćaju. Stoga, čak i ako vam kažemo da su se HUA-HUA, BOSTON i SFERA  opasno ogrešile o Feng Šui s te strane, da li biste se i dalje premišljali o njima kao o izboru kratkoročnog smeštaja kadaih vidite na slikama?

Inače kompletnu listu apartmana sa ovom “feng-šui” falinkom možete naći OVDE.

VISEĆA SVETLA IZNAD KREVETA

Kao što su su neki od praktikanata Fang Šveja intuitivno konstatovali: Kako se osećate kad stanete ispod lustera velikogh kolko i vi sami a koji je postavljen da visi nisko? Prijatno sigurno nije reč koju bi iskoristili da ga opišete. Međutim probajte to ne kažete armijama zadovoljnih mušterija ROMANTIKE, jer njima izgleda da uopšte ne smeta….

PRILAZ SAMO SA JEDNE STRANE KREVETA

Interesantno je da ukoliko želite da vam prostor bude kategorisan kao apartman, turistički autoriteti grada Beograda insistiraju da dvosoban apartman mora da ima pristup krevetu sa obe strane. U protivnom, to je samo soba za odmor 🙂 Ironično, neki od najpopularnijih novih stambenih kompleksa u Beogradu koji imaju veliki broj apartmana sa odovojenom spavaćom sobom, zahvaljujući pomalo diletantskom projektovanju imaju spavaće sobe u koje može da stane dupli krevet i malo šta drugo.

Pa ipak, većina ih ima dobru popunjenost.

Valjda to i nema toliko veze na kraju, ako je ostatak stana lepo uređen. Dobri primeri ove prakse su GAGA , BONSAI i EUREKA.

AKVARIJUM U KUHINJI ILI SPAVAĆOJ?

Nije da akvarijum nije željen element u feng šui-ju – čak naprotiv! Međutim, ne u kuhinji i spavaćoj sobi, jer po logici feng šui-ja tu treba da stoje elementi zemlje i vatre. Šta onda reći za veoma uspešni AKVARIJUM? Njemu je akvarijum strateški podešen kao granica između spavaće i dnevne! Ili pak apartman ZLATNI? Za njega se gosti otimaju a akvarijum u spavaćoj sobi izbija oči…pritom ima i ogledalo i TV (XD)

TOALET NASPRAM UZGLAVLJA KREVETA

Po nekim misliocima fang šveja ovo je toliko naopako da ćete na kraju zakačiti rak-što malo ukazuje i na pseudo-naučnu prirodu ove prakse.

Jer kada ugledate enterijer ARHITEKT-a ili ALABAME, možete da se razbolite uglavnom od toga koliko dobro izgledaju.

I to bi bilo – to.

Pitanje koje se neumitno nameće je, pa da li je onda fang švej budalaština?

Mi na njega naravno nemamo odgovor.

Kina je trenutno druga a ubrzo verovatno i prva ekonomska sila sveta, a poznato je da principe poštuju mnoge Kineske firme koje posluju globalno.

S druge strane, u ovim apartmanima niko ne živi, pa ne možemo baš ni reći kako se boravak u njima odražava na dobrobit buđelara gostiju.

Ali da svaki od njih vredi videti – to je bez sumnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *