5 ključnih faktora za uspeh jednog apartmana u Beogradu

Pre samo dve godine je delovalo da ništa ne može zaustaviti vrtoglav rast ponude apartmana za kratkorčni smeštaj u Beogradu, i da će se za gotovo svaku ponudu naći kupac. Prva prava pandemija u globalnom društvu je došla da nas nauči lekciju o krhkim nogama na kojima stoji globalna ekonomija, te da sektor turizma i ugostiteljstva koji je zapošljavao svaku desetu osobu na svetu uopšte nije tako postojan kao što se čini. Pored mnogih nerešenih pitanja za zemlje koje zavise od turizma u svom bruto domaćem proizvodu, donela je i mnogo nedaća i kratkoročnom apartmanskom smeštaju, posebno u Beogradu, gde je taj sektor imao i možda najviši stepen profesionalizacije u regionu.

Naravno, došlo je i do promene trendova u ovom sektoru, no danas ćemo pokušati da se pozabavimo temom koja je manje više ostala konstanta – odnosno da li važe ista pravila danas kao i pre pandemije, za uspeh na ovom polju (uprkos tome što deluju krajnej zdravorazumski i očigledni).

1.Pozicioniranje apartmana ili realan odnos cene i kvaliteta

Kada kažemo pozicioniranje apartmana, ne mislimo na bukvalnu, fizičku poziciju apartmana, već na jedan drugi, suptilniji termin koji potiče iz teorije marketinga. Naravno da je fizička lokacija apartmana bitna, no ako je lokacija atraktivna, možete slobodno računati da je i ponuda u tom delu grada prezasićena.

Samim tim, jako je bitan subjektivan doživljaj koji posetilac ima u apartmanu – da li ga računa kao prosek, kao mesto kome bi se vratio, ili pak kao mesto u kome dobija veliku vrednost za novac.

Stoga, istražite tržište pre nego što ponudite stan na dan po nekoj internoj računici koja nema mnogo veze sa stvarnošću i na njoj insistirate. Ako Vam je popunjenost viša od proseka za deo grada u kome izdajete stan, a gosti Vam uglavnom dolaze samo na jednu noć (osim ako niste napravili spa apartman za koje važe druga pravila) možda naplaćujete premalo. Ako je popunjenist niža od proseka, možda ste precenili vrednost vašeg objekta.

2. Ciljna publika

To ko će biti gosti Vašeg apartmana, treba da imate u glavi od momenta kada počnete da ga uređujete. Ako mislite da gostima možete nametati svoj ukus, teško da ćete se proslaviti sa izdavanjem. Aparatmana je previše, ali oni koji su nastojali da se dizajnerski i estetski izdvoje od standarda i budu vrlo upečatljivi i urbano autentični, vrlo često nisu uspeli da vide nijednog jedinog gosta.

Ako vidite da erspejs estetika pali, odnosno da apartman mora da ima nov nameštaj, TV, internet te da ako ima i sopstveni parking dobro prolazi – ne izmišljajte toplu vodu. U svetu ugostiteljstva gosti biraju šta je standard.

S druge strane ako hoćete da napravite stan na dan za žurku, vratite se na Ključni faktor br. 1.

3. Doslednost u održavanju apartmana

Sećate se ovog lika? On je odustao od izdavanja na dan posle ovoga.
Oni uporni, pak srede apartman za sledećeg gosta…

Da biste uspeli na duge staze ne smete sebi dozvoljavati prevelika odstupanja od nečega što ste zacrtali kao standard. A to znači da svaki gost dobije čist, sređen apartman sa svim pogodnostima koje se reklamiraju.
Stoga SVAKI PUT obratite pažnju na to da li vam fali neki deo escajga, posuđa, da li su tu sve sijalice, da li ima mrlja na zidovima, dlaka ispod kauča, hrane zaostale u frižideru i slično, jer niko ne želi da uđe u smeštaj koji nije prethodno pripremljen za njega. A kako svi sajtovi pružaju mogućnost komentara, vaš nemar može odvratiti mnogo potencijalnih gostiju.

4: Domaćin je tu zbog gostiju, a ne obrnuto…

Moto dobrih domaćina

U vreme kada je ovaj tip smeštaja još uvek bio daleko od mejnstrima, a potražnja je bila ogromna, bio je veliki broj vlasnika stanova koji su se ponašali više kao drumski razbojnici i zlurade svekrve negoli autentični domaćini. To je značilo mnoštvo skrivenih troškova, raznorazne zabrane i doplate koje su ljude na kraju terale da odustanu od apartmana kao vida smeštaja ili da pak ostave toliko loših ocena da jedan inače kvalitetan smeštaj dobije 0,5 kao prosečnu ocenu od mogućih 5.

5. Umešnost u “žongliranju” rezervacijama

Za početak, prospektivnim izdavaocima stanova na dan je možda najzgodnije da se upoznaju sa sopstvenim ograničenjima u odnosu na hotele, i da usklade svoju politiku izdavanja sa tim faktorima.

Na prvom mestu to znači definisanje distributivnih kanala, a potom usklađivanje (sinhronizacija) kalendara na svim tim platformama. Jer, veoma su retki apartman koji se mogu osloniti isključivo na jednu agenciju.

Na drugom mestu to znači konstantnu dostupnost, o kojoj smo više pisali ovde.

Na trećem mestu to znači pažnja na sopstvenu profitabilnost, bez otuđivanja potencijalnih gostiju, pošto nikad ne znate koji od njih može postati stalni gost. U svetu apartmana u Beogradu, to znači nekoliko jednostavnih pravila poput:

  1. Ne prihvatajte jedno noćenje u kalendaru mnogo unapred (može Vam postati kost u grlu za neku dužu rezervaciju). Naravno da treba da primate goste na jednu noć, ali to radite u nedelji u kojoj se dešava noćenje
  2. Pazite i da ne dajete jednu noć koja zahvata vikend, jer je tada veća verovatnoća da imate dva dana
  3. Tražite avanse za rezervacije koje zahvataju veliki broj dana unapred
  4. Pogledajte ključni faktor br 4. Ako Vam se pojavi profitabilnija rezervacija dajte sve od sebe da gostu nađete adekvatan zamenski smeštaj

To bi ukratko bilo to. Ako mislite da postoji još nešto što biste mogli da dodate, ne ustežite se da prokomentarišete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *