Apartmani u Beogradu na kratak rok – šta jesu, a šta nisu?

Stiven Hoking je u intervjuu za NjuJork Tajms jednom rekao da su mu sva očekivanja bila spuštena na nulu kada je imao dvadeset i jednu godinu, te da je sve što je došlo posle toga smatrao apsolutnim bonusom. Dugotrajna debata o tome koja je životna filozofija bolja, u današnje vreme ima izglede da prevagne na stranu pesimista – onaj koji ne očekuje ništa, u širokom luku zaoblilazi bilo kakvu vrstu razočarenja. U svetu u kome je moral, na svakom koraku, rasklimatan i uvija se poput torte od želea na dodir, takav stav svakako može da Vas poštedi nepotrebnih stresova. U nekim životnim situacijama, poput čekanja na šalteru za reklamacije u elektrodistribuciji,  svi smo skloni da svoja očekivanja spuštamo dosta nisko.

Međutim, sve učestalije,  kada svoj teško zarađeni novac dajemo za potrebe smeštaja, očekivanja čak i kod onih najskromnijih počnu da se penju poput isprepadanog guštera uz zidine neke tvrđave.

Pošto se naš posao umnogome svodi na upravljanje očekivanjima jedan od ključnih elemenata etičkog ponašanja je da pružimo realnu sliku onoga što nudimo. Iako apartmani u Beogradu već dugi niz godina predstavljaju popularnu formu smeštaja u odnosu na hotele i hostele, zbog dugogodišnje prakse posećivanja hotela i korišćenja usluga koje se u njima pružaju, neki posetioci su često skloni da ih izjednače. Ovaj tekst posvećujemo upravo toj problematici…šta bi trebalo očekivati od apartmana na dan u Beogradu, a šta ne?

Apartmani u Beogradu šta jesu a šta nnisu

Ilustracija šta da očekujete a šta da ne očekujete u apartmanima

Šta apartmani u Beogradu nisu?

REZERVACIJE

Postoji jedna stvar koju kod hotela uzimamo zdravo za gotovo, a to je rezervacija kratkih vremenskih perioda dovoljno unapred. Recimo da je vaša firma dogovorila rundu poslovnih sastanaka u Beogradu par meseci unapared i to sve u roku jednog ili dva dana. Vi tražite smeštaj, (i kao i svaki savestan radnik) gledate da troškovi vaše firme budu što niži, te se zdate u potragu što je moguće povoljnije varijante. Naletite na mali milion firmi koje se bave izavanjem apartmana i nakon par sati mukotrpnog  istraživanja pronađete baš apartman koji Vam odgovara. Međutim, agencije vas redom odbijaju pričom da je prerano da obavite rezervaciju. Nađete se u čudu, okrećete se oko sebe da proverite da nije u pitanju skrivena kamera, pa nakon kraćeg razmišljanja pozovete prvi hotel koji vam sa zadovoljstvom ispostavi račun i uz smešak završite posao.

O čemu se radi?

Odgovor je vrlo jednostavan. Hoteli raspolažu velikim brojem identičnih jedinica i upravo vas na dan dolaska smeštaju u jednu od njih. Za razliku od hoteskih soba, apartmani u Beogradu su idiosinkratični ili prosto rečeno svaki je priča za sebe. Ako Vam agencija prihvati kratku rezervaciju mnogo unapred, ona lako može postati kost u grlu za neke duže aranžmane koji bi se mogli pojaviti u međuvremenu. U ostatku sveta, a posebno u razvijenim zemljama, to je dovelo do poslovne politike koja diktira da je minimum noćenja koje možete da bukirate tri (a sve češće i nedelju dana). U hotelu Vas zaista niko neće uslovljavati takvim zahtevima.

USLUGA

Recepcioneri, sobarice i konsijerži u apartmanima ne postoje. Međutim, jedan deo novih korisnika usluge, to negde u procesu bukiranja smeštaja previdi i počne da očekuje od svojih domaćina da obavljaju sve te uloge zajedno. Naravno da će se svaki samosvestan ugostitelj potruditi da Vam boravak učini što je moguće ugodnijim, ali očekivati da će Vam biti na raspolaganju 24 časa je pomalo apsurdno. Za razliku od hotela gde će Vam vredne sobarice počistiti sobu i namestiti posteljinu svaki dan, apartmani u Beogradu se čiste jednom nedeljno (to uključuje i promenu posteljine i peškira). Ipak, bilo bi neodgovorno reći da je stepen održavanja higijene ujednačen. U nekim apartmanima on je zaista izvanredan, ali u drugim je ponekad vema diskutablinog karaktera. Fitnes centri, bazeni, saune, restorani, vešeraji i kozmetičari koje gotovo svaki hotel ima možda jesu, a možda i nisu blizu apartmana. Tako da ukoliko želite da ih imate nadohvat ruke, morate malo više da se pomučite u istraživanju.

I neki drugi detalji na koje smo svi navikli u hotelima nisu u standardnoj ponudi apartmana u Beogradu.  Pegla, fen, čista posteljina i peškiri se podrazumevaju, ali šampon, sapuni, ubrusi i slični  propratni elementi se ne podrazumevaju. Za sitnice tog tipa moraćete sami da se snađete. Osim u veoma malom broju slučajeva,  ni frižideri nisu puni ukoliko posebno ne naglasite da to želite, što će Vam često biti dodatno naplaćeno. Poslednji, i ne tako mali detalj, je i to da hoteli imaju i poslovne centre sa štampačima, plastifikacijom i drugim kacelarijskim materijalom ili salama za sastanke i svom neophodnom infrastrukturom za ozbiljnije potrebe poslovnih satanaka. Možda svi apartmani imaju internet vezu, ali su retki oni koji imaju kacelarijski prostor ili radnu sobu.

PARKING

Svaki ozbiljan hotel ima ili garažu ili parking mesto u svom sastavu i oni su uglavnom fizički obezbeđeni. S apartmanima u Beogradu možda niste uslovljeni tačnom lokacijom odsedanja kao kod hotela, ali u više od pola slučajeva ste definitivno uskraćeni za parking. Apartmani u centru Beograda po pravliu ne raspolažu parking mestima ili garažama.  Kada ih nekim spletom okolnosti i imaju, tu uslugu ćete po pravilu dodatno platiti. Ako to radite na ulici, zadržavanje Vam je ili vremenski ograničeno ili u potpunosti zabranjeno. Pritom Vas upozoravamo, javno predueće Paking Servis u Beogradu je veoma ažurno pa ako se drznete da ostavite kola na zabranjenom mestu čeka Vas dug i ekstremno skup proces povratka vaše mašine.

Šta apartmani u Beogradu jesu? 

PRIVATNOST I ANONIMNOST

Dobri hoteli imaju prilično popunjene kapacitete i kroz njih cirkuliše veliki broj ljudi. U zajedničkim prostorijama gužve i žamor su česti, a ne treba isključiti mogućnost ostvarivanja poznanstava. Vrlo često i namernih, čak iako vama nije baš stalo do sklapanja istih. U apartmanima u Beogradu, jedna stvar Vam je gotovo sto posto zagarantovana – ako se adekvatno ponašate, a tražite mir, privatnost i anonimnost -imaćete ih. Posebno kada je u pitanju Novi Beograd, boravkom u apartmanu se utapate u mnogoljudnu, otuđenu sredinu gde ljudi uglavnom nemaju vremena  da zabadaju nos u tuđa posla.

USLUGE

Baš to što vaši domaćini nisu konsijerži, odnosno ne uzimaju provizije za upućivanje gostiju u određene lokale, ih čini daleko pozvanijim  da Vam daju iskren savet o vama važnim mestima u okruženju. Velika je verovatnoća da se usluge koje se u hotelima nude (teretana, pranje kola, kozmetički tretmani i restorani)  mogu naći jeftinije i kvalitetnije na lokalu. Stoga, poznavanje kraja u kome ćete biti smešteni, a koje Vaš domaćin ima, bi trebalo da iskoristite do krajnjih granica.

SVOJ GAZDA

Osim toga što sami birate kad jedete (i što je najvažnije tačno šta jedete)  dobra prednost apartmana u Beogradu je to što su Vaši gosti su vaša stvar. Niko ih neće legitimisati, niti im ograničavati pristup dokle god se svi zajedno ponašate u skladu sa kućnim redom.

Da rezimiramo: ovih šest stavki su vrlo zgodan alat kojim možete da uskladite svoja očekivanja sa onim što sledi ukoliko se odlučite za najam apartmana u beogradu na kratak rok ili ukoliko se još uvek dvoumite između hotela i apartmana.  Hoteli su uistinu najbolja solucija ukoliko ne želite da razmišljate o kuvanju, pranju veša ili ostalim svetovnim zadacima koji Vas ionako svakodnevno opterećuju. Osim toga, u hotelima Vam se pruža mogućnost da steknete nova poznanstva u jednom rasterećenom ambijentu. Ukoliko ste skromnijih prohteva ili jednostavno želite da iskusite okruženje na način na koji to rade stanovnici Beograda, apartmani u Beogradu su verovatno autentičnija i umnogome jeftinija varijanta.

Za izbor apartmana u Beogradu, pogledajte našu matičnu stranicu. A u produžetku, i ilustrovana varijanta za one koji mrzi da čitaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *