Stan na dan – trendovi u 2021. godini

Prošla godina je počela u pozitivnom smeru za turizam uopšte. Predviđan je rast broja noćenja i ukupnih putovanja širom sveta. Međutim, kao što svi znamo – stvari su krenule drugim tokom. Uprkos nesigurnosti i nespornim izazovima za mnoge vlasnike apartmana tipa “stan na dan”, prošla godina je zabeležila rekordne nivoe rezervacija za pojedine domaće operatere koji su imali šta da ponude turistima čiji je izbor ograničen na matičnu zemlju ili, u najboljem slučaju, region. Uglavnom se radi o smeštajnim kapacitetima na planinama, ali su ih atraktivni gradovi pratili u stopu.

Ono što je danas vrlo izgledno je da će udeo industrije kratkoročnih najmova apartmana i dalje rasti na tržištu koje je gotovo zamrlo. Možda kao dobar izbor za regionalne turiste i poslovne putnike – posebno u pogledu trenda spajanja posla, slobodnog vremena i života. Zapravo, kako se rad preselio u dom, obuhvatio je život i slobodno vreme, te i oni koji nisu mogli da zamisle sebe u situaciji da rade od kuće sada to čine. A shvatanje kuće je individualno, pa je sve više zakupaca apartmana koji nekoliko dana ili nedelja žive i rade iz svog privremenog doma.

Nove okolnosti donose nove trendove. A šta nam je donela 2021. godina?

Akcenat na čistoći

Nije samo pranje ruku postalo trend. Zapravo, jedna od najfrekventnijih reči u 2020. godini je dezinfekcija. Njeno korišćenje se ustalilo i ove godine. Kada je u pitanju izdavanje apartmana zaključili smo da se na čistoću obraća više pažnje. Za pojedine stanove smo dobijali dosta primedbi i negativnih komentara kada je reč o ovoj, najvažnijoj, karakteristici. Takvih utisaka je sve manje, dok je bilo očekivano da će biti u porastu. Raduje nas činjenica da vlasnici apartmana posebnu pažnju posvećuju čišćenju i nadamo da da će se ovaj trend nastaviti u budućnosti, i posle epidemije.

Raduje nas činjenica da vlasnici apartmana posebnu pažnju posvećuju čišćenju i nadamo da da će se ovaj trend nastaviti u budućnosti, i posle epidemije.

Nove tehnologije

Većina svetskih kompanija za promet nekretnina neprestano unapređuje poslovanje i traga za proizvodima dostupnim za podršku rezervacijama i marketingu. Međutim, tehnologije koje su usmerene na upravljanje imovinom su rastući trend u svetu. Nastale su iz potrebe da se poboljša efikasnost, smanje troškovi (jer vreme je novac) i zadovolji povećana potražnja gostiju za profesionalnijim iskustvom. Stan na dan bez ključa Tako su zaživele operativne tehnologije koje su usmerene posebno na dezinfekciju i čišćenje apartmana, ulazak bez ključa, koncept pametnog stanovanja itd. U Srbiji je teško zamisliti da vlasnik apartmana i gost komuniciraju putem virtuelnog asistenta poput Amazonovog sistema Alexa. Ulazak bez ključa je gotovo nezamisliv, ali ga sporadično srećemo i očekujemo u budućnosti.

Stan na dan kao zamena za kafić

Stan na dan za žurke Evo najvećeg problema vlasnika apartmana, ali i agencija za izdavanje stanova na dan. Od kada su počela „zatvaranja“ svih sadržaja gde se mladi okupljaju, prostor za boravak vide u apartmanima. Logično, zar ne? Cena najma podeli se na nekoliko ljudi, donese se piće i jelo i eto prave kućne sedeljke. Nažalost, uglavnom se ovakve večernje zabave završe prijavom komšija policiji ili vlasniku stana. Sve češće se i ne realizuju jer već pri rezervaciji ili preuzimanju ključeva vlasnik apartmana vidi šta se sprema i odbije rezervaciju. Jedini stan na dan u kome se još uvek možete okupiti je Bomba i specifičan apartman Olimpik.

Nažalost, uglavnom se ovakve večernje zabave završe prijavom komšija policiji ili vlasniku stana. Sve češće se i ne realizuju jer već pri rezervaciji ili preuzimanju ključeva vlasnik apartmana vidi šta se sprema i odbije rezervaciju.

Stan na dan kao zamena za restoran

Da budemo iskreni – ovu varijantu okupljanja u apartmanima više volimo. Opet, zbog nemogućnosti da poslovni sastanak održe u restoranu, gosti zakupe apartman na dan. Zahtevi su im jednostavni – veća dnevna soba, odnosno trpezarija i dobra lokacija sa mogućnošću parkinga više vozila. Verujemo da će se ovaj trend „provlačiti“ cele 2021. godine, odnosno dok traje epidemija. Stan na dan za sastanke

Mešanje kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih najmova apartmana

Nejasne su granice između dugoročnih, srednjoročnih i kratkoročnih najmova. Sada je uobičajenije videti vlasnike nekadašnjih „apartmana na dan“ kako distribuiraju nekretnine na platformama za dugoročno iznajmljivanje. Prosečna dužina boravka raste sa porastom broja gostiju koji „rade od kuće“ i odlučuju se čak za „posao iz drugog doma“. Da li će apartmani u Beogradu možda postati i coworking prostori? Videćemo. Neki beogradski hoteli već nude opciju soba = kancelarija.
rad od kuće

Da li će apartmani u Beogradu možda postati i coworking prostori? Videćemo. Neki beogradski hoteli već nude opciju soba = kancelarija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *