Apartmani za potpuni užitak u Beogradu IV – SULTAN

Moramo da priznamo da smo pomalo zaboravili na rubriku  Apartmani za potpuni užitak u Beogradupa je krajnje vreme da je osvežimo jednim sasvim drugačijim apartmanom od onih na koje smo navikli: Apartman SULTAN! Na prvi pogled prosečan stan sa nekoliko prednosti: na uvek aktuelnom Vračaru, sa često traženom hidromasažnom kadom, dve velike terase… ovaj stan ima nešto što nijedan drugi do sada nije imao – sopstveni hamam. Ne, ne šalimo se. Ako smo vas već dovoljno zaintrigirali, evo prečice do matične strane apartmana na kojoj vas čekaju fotografije, video-snimci, cenovnik i kalendar dostupnosti sultana među apartmanima.

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Ovaj apartman više ne pripada grupi Apartmania za potpuni užitak u Beogradu. Naime, zbog uvećanog broja žalbi gostiju na ispodprosečno održavanje i neodgovoran tretman od strane domaćina, VIŠE NE MOŽEMO OVOLIKO SVESRDNO DA PREPORUČUJEMO OVAJ APARTMAN. Koliko god sjajnu osnovu da imate, loše upravljanje je može narušiti. Stoga ovaj tekst treba posmatrati kao opis nečega što je bilo u prošlosti – a ne trenutno stanje stvari.

Premda se na prvi pogled imena možda čini da apartman Sultan karakteriše orijentalni stil, osim SPA elementa iz istočne kulture on zaista nije u takvoj vezi sa orijentom. Naprotiv, naš SULTAN opremljen je kombinacijom klasičnog i modernog stila, sa kvalitetnim retro komadima nameštaja. Spojevi nespojivog su dobri samo u slučaju opreznog doziranja kontrasta, a baš tako i izgleda ovaj neobičan stan, čijem dizajniranju je neko posvetio ozbiljnu pažnju.

  dnevna-sultan-apartman-beograd

Zavidnih devedeset kvadrata površine podeljeno je na dve odvojene celine, na deo za stanovanje i na hamam. Zaista velika dnevna soba nepravilog je oblika i sa tri velika prozora izuzetno je dobro osunčana. Pastelno zelenu baršunastu garnituru za sedenje čine fotelja i dvosed koji se rasklapa. U istim tonovima je i tepih ispod modernog klub stočića izrađenog u drvetu i staklu. Šez-lanž sofa nalazi se tik ispred zida, odnosno panela boje tamnog drveta na kome je jedan od tri televizora koji se kriju u ovom stanu.

kuhinja-sultan-apartman-beograd

Nepravilan, najbolje rečeno uglast, oblik dnevne sobe dopušta da se u nju neometano smesti trpezarija. Doduše ne velika za gala ručak, ali dovoljna da se nešto prezalogaji, sa modernim imitacijama Imzovih stolica, simpatična je i atraktivna. Kuhinja je poluzatvorenog tpa, u nju se ulazi iz predsoblja, dok je od dnevne sobe deli šank sa dve barske stolice. Sama kuhinja izuzetno je moderna i svedena, a pored dve viseće lampe na šanku, osvetljava je i neobičan okrugao prozor nalik onima u brodskim kabinama.

  sultan-apartman-hamam

Od dnevne sobe vratima je odvojen deo za spavanje. Tu je smešteno malo kupatilo opremljeno kadom sa hidromasažnim mlazevima. Sigurni smo da će gosti SULTANA to kupatilo korisiti zaista za osnovne fiziološke potrebe. Na drugoj strani stana je kupatilo namenjeno potpunom užitku. Zapravo, ceo stan kao da je napravljen osluškivanjem ideja gostiju u pogledu uživanja. Tako se pored kupatila nalazi mala spavaća soba čiji veliki deo zauzima bračni krevet sa neobičnim zagasitim uzglavljem koje ide od poda do plafona i malo je šire od kreveta. Na zidu naspram kreveta je televizor, čijem stilizovanju nije posvećeno ništa manje pažnje nego ostatku stana, pa je uvučen u panel od tamnog drveta. Iako mala, ova soba sadrži i trokrilni plakar i natkasne pored kreveta. Spavaća soba je kao slika i prilika onog više puta čuvenog „to je samo da prespavam“. Ali, zašto se vaše prvo jutarnje istezanje ili ispijanje kafe ne bi odvijalo na velikoj terasi sa koje se pogled pruža na stare i nove vračarske krovove? Verovali ili ne, i ta mogućnost krasi ovaj apartman.

  spavaca-kupatilo-sultan-apartman-beograd

Da se vratimo na početak i sa ulaznih vrata ne skrenemo desno u stan, već levo u hamam. Možda je, ipak, najbolje da prvo razrešimo dileme u vezi sa terminima koje upotrebljavamo. Naime, hamam je naziv za kupališta u turskoj kulturi. Služili su užitku i poboljšanju zdravlja, a sastojali su se od toplih celina (sauna i parnih kupatila) i delova za tuširanje hladnom vodom. Zapadni pandan hamamima bile su terme, a poslednjih par decenija je rasprostranjen popularan naziv SPA. Na čitavom Balkanu je jednostavna reč banja, doduše davno pozajmljena iz latinskog jezika, postala simbol zastarelog lečilišta za penzionere, a SPA je simbol modernog. Kako i kaže Gebelsova legendarna izjava da “Hiljadu puta ponovljena laž postaje istina“, za reč SPA se širom sveta pogrešno veruje da je skraćenica latinskog izraza „SANUS PER AQUAM”, što u prevodu znači “zdravlje iz vode”. Ova pogrešna etimologija je zaživela i pregazila istinu o nastanku internacionalnog naziva za sve banje, hamame, terme i ostala mesta namenjena opuštanju. Naziv SPA nastao je od istoimenog grada i u Belgiji, nedaleko od Liježa, koji je poznat po brojnim izvorima prirodne mineralne vode. Bilo kako bilo, pravi je užitak boraviti u modernom SPA centru namenjenom relaksaciji od sve stresnijeg života, a takvo mesto je i mali hamam u apartmanu SULTAN.

  sauna-sultan-apartman-beograd

Deo stana odvojen za hamam delom je popločan velikim pločicama sivih tonova, a delom raznobojnim keramičkim mozaicima, nalik onim u „pravim“ hamamima. U finsku saunu, pored njenog uobičajeno prigušenog osvetljenja, svetlost dopire i kroz dva otvora u kojima su zastakljena ogoljena stabla breze. Naspram finske saune, jedno do drugog su velika transparentna tuš-kabina i tursko kupatilo. Međuprostor iskorišćen je za klupu za odmor stilizovanu keramičkim mozaikom, jednako kao i tursko kupatilo. Kako bi užitak bio potpun, na zidu se nalazi televizor. Kada smo pomenuli da se stiče utisak da je SULTAN namenjen potpunom užitku, mislili smo i na postojanje druge terase u ovom stanu. Upravo ta, druga ali jednako velika kao prva, terasa krije se iza hamama. Pa može li bolje od toga da se posle parenja u sauni i tuširanja odmah izađe na terasu i udahne svež vazduh?

  sultan-apartman-hamam

Za ovakav nesvakidašnji stan, a slobodno možemo reći i jedinstven, lokacija je apsolutno sekundarni kriterijum. Ali, ni to nije mana našeg SULTANA. Atraktivno lociran na kultnom delu Vračara – Čuburi, svojim gostima pruža bezbroj mogućnosti za šetnju šarmantnim starim uličicama ili uživanje u najprometnijim gradskim lokalima. Ipak, da ne bude sve baš tako savršeno davno su se pobrinule komunalne službe zoniravši beogradske trotoare u parking mesta. To već nije u našoj moći i nadležnosti, ali vam možemo preporučiti da ako dolazite svojim vozilom imate u vidu javne garaže u blizini, kao i granicu zone – Južni bulevar, do koga vam treba desetak minuta peške.

Možda zvuči kao fraza, ali je apartman SULTAN zaista pomerio granice komfora i uživanja. Prvi put se srećemo sa opcijom da se u stanu nalazi ovakav mini SPA centar, koji je za razliku od onih „javnih“, za čije korišćenje se plaća karta, sve vreme dostupan i potpuno intiman. Nemamo ni najmanju sumnju da će istinski ljubitelji uživanja prepoznati ove kvalitete i da će biti stalni gosti SULTANA.

Sada, kada smo oživeli rubriku  Apartmani za potpuni užitak u Beogradu, ne možemo da se ne zapitamo “Šta je sledeće?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *