Vaše parče velnes raja – Apartmani OKEAN i MEDUZA

OKEAN i MEDUZA nisu apartmani u Beogradu u klasičnom smislu tih reči. Ne, oni su omaž srećnom braku između ozbiljnog industrijskog dizajna i inovativnosti sa jedne, i fine estetike sa pukim hedonizmom sa druge strane…

Mada mnogi polupismeni “mislioci životnog koučinga” i motivacioni govornici već godinama preživaju njegovo “pravilo od 10000 sati”, pisac Malkom Gledvel je mnogo više zadužio čovečanstvo jednom drugom tezom. Ona glasi da veoma uspešni ljudi više duguju sredini iz koje dolaze negoli samo uloženom naporu, veštinama i radu. Po Gledvelu koji je pratio karijere nekoliko vanserijski uspešnih ljudi, da biste uopšte mogli u nešto da uložite maksimalan trud, neophodno je da vam na ruku idu i okolnosti. Povrh svega toga, za veliki uspeh je potrebno da uopšte prepoznate pravu priliku, a onda i da je adekvatno “ugrabite”. Iako je on pričao o ljudima, apartmani o kojima mi danas pričamo se vrlo lepo uklapaju u njegov opis prezentovan u bestseleru “Izvan Proseka”. BeoApartman vam sa sigurnošću potvrđuje da su i OKEAN i MEDUZA produkti neverovatno dobrih okolnosti i vraški velikog truda, a da prilika koja je trenutno pred njima garantuje put ka jednoj izuzetno svetloj budućnosti.

OKEAN i MEDUZA nisu apartmani u Beogradu u klasičnom smislu tih reči. Ne, oni su omaž sretnom braku između ozbiljnog industrijskog dizajna i inovativnosti sa jedne, i estetike sa pukim hedonizmom sa druge strane. Gledani ponaosob, ne uklapaju se ni u jednu od postojećih kategorija u našoj dosadašnjoj ponudi već predstavljaju raskošne spa centre koji prosto mame na uživanje. Pritom su oba (barem u vreme pisanja ovog teksta) maltene netaknuta.

Ruku na srce, pisanje hvalospeva objektu koji još nije ni napunio tuce gostiju može delovati kao trčanje pred rudu. Međutim, ovakvi “proizvodi” od starta nisu namenjeni „širokoj potrošnji“. Kada vidite čime sve raspolažu postaće vam jasno i zašto. Ako ste se već prepoznali kao potencijalni uživalac u ovim redovima, komotno možete otići na stranice za njihov buking . Ukoliko ne, provedite par minuta s nama i vidite šta ih čini toliko specijalnim.

Bukiraj apartman OKEAN odmah Bukiraj apartman MEDUZA odmah

OKEAN i MEDUZA raspoređeni su u prizemlju i na prvom spratu velike kuće na obodu Zemuna. Prostor je bio zamišljen kao luksuzni izložbeni salon firme koja se već dve decenije bavi proizvodnjom spa i wellness proizvoda – na prvom mestu hidromasažnih kada i opreme za kupatila. U tom periodu, asortiman im je obogaćen rešenjima za finske, infracrvene saune i parna kupatila, a od varijanti koje nude za izradu za tuš kabina može da vam stane pamet.

Mada se prosečan posetilac apartmana sa pravom može počeškati po glavi i zapitati Kakve to sad veze ima sa mojim brčkanjem?, u pitanju je firma koja je nosilac ISO 9001 sertifikata. To znači međunarodno priznanje o pridržavanju striktno utvrđenih procedura koje garantuju zbilja visok kvalitet krajnjeg proizvoda. Ono u šta posetioci mogu biti sigurni je da je delić discipline i posvećenosti koji je neophodan za kontrolu kvaliteta u proizvodnji, preliven i na sferu kratkoročnog najma ova dva objekta.

Nego da pređemo na stvar.

U prizemlju popločanom najfinijim granitom, pored stepeništa nalaze se lakirana crna vrata koja dimenzijama ne daju nikakav nagoveštaj o čudu koje se nalazi iza njih. A za uživaoce banja i welness centara to je pećina s blagom.

Pred vam će se otvoriti zasvođen prostor od skoro stotinu kvadrata koji u najmanju ruku deluje nadrealno. Kao da ste ušli u intimno nameštenu dnevnu sobu koja, eto, uzgred ima i svoj bazen. Popločan imitacijom mozaika u antičkim termama, ovaj lepotan azurno plave prozirne vode prvenstveno je namenjen relaksaciji. Sakriven iza niše u uglu je i drugi, manji hidromasažni bazen. To je zapravo velika đakuzi kada sa šest sedišta (od kojih su dva uzdignuta), koju pokreće prilično sofisticiran mehanizam. Naime, filtracija vode koristi peščani filter, dezinfekcija se vrši pomoću ozona, a kada ima i manuelnu kontrolu PH vrednosti vode i hlora, kao i inovativan sistem koji konstantno vodi računa o nivou vode u njoj.

Ostatak prostorije je rezervisan za jedan lep dnevni boravak. Velika ugaona garnitura, stilizovani stočić za piće i otoman su ugnežđeni uza zid tik pored bazena. Neutralnih boja sa tirkiznim detaljima, savršeno se uklapaju i dodatno oplemenjuju ambijent. Sa suprotne strane sobe, jedna podna lampa osvetljava mini bar (koji je inače besplatan za posetioce), a iznad njega je na zidu prekrivenom jednim od nekolicine motiva ukrasne opeke zakačen televizor sa dijagonalom kućnog bioskopa.

Međutim iznenađenja tu ne prestaju.

Prvo od njih krije se iza neprozirne somotne draperije – to je izuzetno jednostavno ali pakleno efektno opremljena spavaća soba. Osim kvin-sajz bračnog ležaja, dve natkasne sa lampama i još jednog televizora u njoj nema drugog nameštaja – ali je enterijer izuzetno upečatljiv. Jednostavne forme koje propuštaju trake sa RGB svetlošću sa plafona se savršeno uklapaju sa tračcima bele led svetlosti, koje dolaze iza panela u obliku žaluzine na zidu. Ambijent ove prostorije je zaista poseban i posve intiman. Tu je i mali izdvojen toalet.

Druga neobična stavka je odmah pored spavaće sobe – a to je prava mala finska sauna. U pitanju je prostor od svega par kvadrata obložen lamperijom od najfinije kedrovine, koji do temperature od čak 90 stepeni celzijusa zagreva jaka Harvia peć. Prijatnoj atmosferi doprinosi i akcentno osvetljenje koje ističe konture od drveta, a pošto su vrata i ceo bočni zid izrađeni od prozirnog stakla možete imate pregled nad celom prostorijom.

Kao i nad susednim aroma tušem, čije su obe strane poptuno prozirne.

U OKEANU čak ni tuš nije običan. Naime, iz plafonske ploče izbija mlaz koji ima režim „tropske kiše“, odnosno krupne mekane kapi koje imitiraju taj doživljaj dok vodu obogaćuje mirisna esencija (eukaliptusa ili limuna) koja jednako osvežava i prostor i čula. Kada tome dodate i atmosferično, akcentno LED svetlo koje se pomalja iz traka u plafonu i ističe muskulaturu osobe koju zapljuskuju nežne kapljice pod njim, jasno vam je da će se prizori iz OKEANA urezati u sećanja i obogatiti vam život jednim nesvakidašnjim iskustvom.

Četvrti u nizu je hamam, odnosno parno kupatilo. U njegovih par kvadrata smeštena je dugačka ergonomski dizajnirana klupa sa završnom obradom u staklenom mozaiku. Na njoj istovremeno može sedeti čak četvoro. Hamam može poslužiti kao mesto za relaksaciju (na temperaturi do 40 stepeni) ili terapiju detoksikacije na temperaturama do 60 stepeni. Vlažnost vazduha u Hamamu je neuporedivo veća od one u finskoj sauni (između 95 i 100%), ali je temperatura prilagođena onima koji imaju niži prag tolerancije na toplotu, pa ne mogu da izdrže finsku saunu.

Popnete li se na sprat, sačekaće vas još jedan lep prostor – iako nešto manje spektakularan. Apartman MEDUZA je nešto bliži pravom apartmanu od OKEANA, ali je i dalje daleko od standardnog…

Na izdašnih 80 kvadrata, ušuškanih u svetlo potkrovlje, MEDUZA predstavlja interesantnu kombinaciju open space apartmana i salona za relaksaciju. Sve funkcionalne prostorije su oivičene dekorisanim drvenim gredama i raspoređene po njenom obodu, dok se u sredini nalazi “brisan” prostor uokviren skupocenim kermogranitnim pločicama u bež nijansi.

Prva u nizu je lepa čajna kuhinja sa montažnim šankom i dve moderne barske stolice. Završna obrada crnih površina je takva da ćete moći u njima da se ogledate, a kombinacija hroma i refleksija u ukrasnim detaljima pojačava doživljaj ekskluzivnosti.

Izuzetno lepa ugaona garnitura je ugnežđena u prvoj niši kosine potkrovlja, a kombinuje tamno sedefastog pliša i jastuke u prijatnoj, zlatastoj nijansi šafrana. Tu je i zaista veliki tapacirani otoman, na koji možete ispružiti noge i gledati televizor pričvršćen za suprotni zid.

U drugoj niši je đakuzi kada za dvoje, i to ne bilo kakva. Sa dva mesta za sedenje tj. jednim za ležanje, ovaj skimerski bazen sa peščanim filterima ozonizatorima i ph regulartorima je umešno upakovan na podestu koji ima i prilazni stepenik. Kompleksan futuristički element spa tehnologije je u savršenom kontrastu sa motivom antičkog rimskog mozaika koji prekriva oplatu postolja.

Kao i u OKEANu i ovde su vam na raspolaganju hamam i finska sauna. Sauna je petougaone osnove i nešto manja od one u prizemlju ali je izuzetno prijatna, dok hamam raspolaže i ukrasnim svetlom u podnožju lepe klupe na kojoj takođe može sedeti četvoro.

Ono što je jedinstveno za MEDUZU je pak njena “slana soba”. U trenutku pisanja ovog teksta, ovo je jedini apartman u Beogradu koji raspolaže ovakvom pogodnošću – a i ona je urađena u estetski besprekornom i modernom maniru. Zidovi su prekriveni blokovima himalajske cigle, dok pozadinsko, nasumično pozicionirano svetlo, namenski ističe egzotičnu teksturu ove estetski impresivne, no prvenstveno terapeutske supstance. Povrh svega, ona je inkorporirana i u halogenator, uređaj koji stvara lekovitu mikroklimu raspršujući suvi slani aerosol prirodne kamene soli po prostoriji. Da Vam užitak bude potpun tu su i dve ergonomski oblikovane klupe za ležanje, dok je na zidu, naravno još jedan TV prijemnik.

U MEDUZI su vam na raspolaganju čak dva kupatila i dodatni toalet. Prvo kupatilo koje se nalazi odmah pored hamama je još jedan aroma tuš. Za razliku od onog iz OKEANA njegove strane su zidane, međutim on raspolaže još jednim interesantnim detaljem. To je minijaturni TV prijemnik ugrađen u zid sa leve strane tuša. Dobro, on je zaista samo element razmetanja, pošto i sami stvaraoci kažu da ga nikad nisu gledali. Ali ukoliko to poželite, imate mogućnost da pratite omiljeni TV program i pod tušem.

Spavaća soba je sakrivena od pogleda, a njenu skromnu površinu ispunjava još jedan podvig savremenog dizajna enterijera. Pored francuskog ležaja, čije se namenski rađeno tapacirano uzglavlje izdiže do plafona, ostatak zida na koji se naslanja je pokriven gabaritnim bezramnim ogledalima. Iznad noćnih stočića se nadvijaju dve moderno stilizovane „visilice“, a atmosferu i u ovoj sobi možete podešavati uz pomoću RGB svetala.

Za kraj, uz spavaću sobu dolazi još jedno kupatilo, koje kao da je ugravirano u zidu. Savršeno prozirno, kaljeno sigurnosno staklo je kao prozor u još jedan mali hram higijene koji prati i prikladno atmosferično svetlo.

Arhitektonski i dizajnerski sklad OKEANA i MEDUZE je neprikosnoven i ide do najsitnijih detalja. Prosto ne postoji nijedan deo apartmana koji biste mogli nazvati osrednjim ili „ofrlje“ odrađenim. Od osnovnih strukturalnih elementa (vrata, prozora, greda, pločica i radnih površina), preko svakog komada nameštaja: sve je veoma skupoceno, dok su spa jedinice u njemu do sada neviđene u apartmanima u Beogradu.

OKEAN i MEDUZA nisu stanovi nego luksuzni privatni spa centri u malom. Osim dizajnerskih i namenskih imaju i druge (npr. cenovne) idiosinkrazije, pa bi sa tim na umu valjalo kalibrisati i očekivanja pre nego što uđete u njih.

E sad,

Iako smo ga u nekoliko navrata nazvali stan na dan sa unutrašnjim bazenom OKEAN je daleko od klasičnog stana. U njemu nemate kuhinju, vešeraj, ostavu, terasu ili slične elemente. I mada je osvetljenje ništa manje od fantastičnog, u OKEANU zaboravite na dnevnu svetlost, pošto je svaki izvor iste ugušen. Istini za volju ono bi i narušilo ovaj poseban i izolovan ambijent. Naime, nije bitno u koje vreme ćete ući u OKEAN, pošto je atmosfera u njemu poput nekog malog univerzuma koji postoji nezavisno od spoljnog sveta.

Osim toga, OKEAN je izuzet od cenovnog pravila koje važi za sve ostale apartmane na dan u Beogradu, a to je da cena progresivno opada sa brojem dana. Iako među efikasnijima, kompleksna skalamerija i oprema koja pokreće OKEAN je energetski izuzetno zahtevna. U skladu sa time ne postoji opravdanje koje bi ga učinilo isplativim na duže staze. Njegov kapacitet za prenoćište je minimalan (samo dve osobe), a u krajnjem nije ni opremljen za stanovanje . On je zapravo ekskluzivan ambijent za ekskluzivno okupljanje. Kao takvom mu pripadaju sve lovorike i posebno mesto u našoj ponudi.

Sa MEDUZOM stvari stoje nešto bolje u cenovnom smislu, a ne manjka joj ni dnevne svetlosti. Njen ambijent je vedriji i možda prilagođeniji potrebama dama – posebno onih koje mare za skupocene wellness tretmane. U njoj na raspolaganju ipak imate čajnu kuhinju i kudikamo veći kapacitet za smeštaj.

Naravno, uslugu smeštaja komplementiraju i neophodni peškiri bade mantili, topli napici, pa čak i flaša ne bilo kakvog penušavog vina. Taman koliko je potrebno da dodatno razgalite atmosferu koja je već sama po sebi specijalna.

Iako generalno nisu namenjeni masama – pošto im je kapacitet ograničen na šest ljudi istovremeno OKEAN i MEDUZA imaju i pristupačniju varijantu iznajmljivanja u terminima od po 4 sata. Više o tome možete pronaći na matičnim stranicama apartmana, pozivom na neki od naših brojeva ili direktno putem kontakt forme.Ovo su zapravo izvanredni ambijenti za devojačko veče, mada ni momačka nisu isključena, mesto na koje dovedete poslovne partnere na razgovor ili pak mesto na kome želite da sa uskim krugom prijatelja obeležite neki bitan datum u intimnoj atmosferi.

Na kraju, ako budete jedni od srećnika koji će imati priliku da borave u jednom od ova dva smeštaja, neka vam na rastanku na umu bude Dr Seuss-ov citat :

 Nemoj da plačeš zato što je gotovo, nego se smej zato što se uopšte dogodilo.

 

 

  12 Replies to “Vaše parče velnes raja – Apartmani OKEAN i MEDUZA”

            Leave a Reply

            Your email address will not be published. Required fields are marked *