Neobična mesta u Beogradu

Nepopularno mišljenje: Beograd nema Bog zna šta da ponudi turistima osim noćnog života.
Možemo da se kladimo da ste ovo čuli bezbroj puta, uz eventualno neki dodatak u vidu fraza o jeftinoj hrani i “lakim ženama”. Godinama je Beograd bio grad za čiji obilazak je dovoljno dva dana. Turoperateri koji se bave incoming turizmom, odnosno dolaskom stranih turista, uz city-break turu dodavali su i Oplenac i Frušku goru, iako je jedina planina i znamenitost koja zaista “pripada” Beogradu samo Avala.

No, Beograd se nesumnjivo razvija kao turistička destinacija i sve je više atrakcija koje može da ponudi turistima. Pored uobičajenih muzeja, građevina, parkova, crkava… predstavićemo vam i neka zanimljiva i neobična mesta u Beogradu koja valja posetiti i ako ste Beograđanin, ne samo turista.

MUZEJ ČOKOLADE

Najslađe mesto u gradu – Muzej čokolade otvoren je pre nešto više od godine na Dorćolu. Njegovi posetioci mogu da se upoznaju sa kompletnom istorijom omiljene poslatice na svetu. Muzej nudi pregršt informaccija o nastanku čokolade, njenim lekovitim svojstvima, zanimljivim činjenicama, načinima konzumiranja itd. Eksponati su podeljeni u četiri prostorije, od kojih je prva uređena kao prašuma Južne Amerike i tu se može videti plod kakaa od kog nastaje čokolada. Druga prostorija nosi naziv Evropa i govori o dolasku čokolade na naš kontinent. Treća soba je posvećena Srbiji i raznim poznatim čokoladama uz koje smo odrastali. Četvrta prostorija je nešto modernija i neobičnija, zove se Fashion Room i tu možete videti jedinstvenu postavku predmeta izrašenih od čokolade.

U okviru muzejske ture nalazi se i prodavnica čokolade, kao i radionica u kojoj možete napraviti svoju čokoladu.

Muzej čokolade Beograd

FLOAT SPA

Poželite li nekad da ste na moru, da plutate na vodi i ne razmišljete ni o čemu? Iako je to verovatno poslednja asocijacija na neobična mesta u Beogradu, taj osećaj spokojstva dostupan je u Beogradu u specijalizovanom spa centru za plutanje. Pozitivna dejstva ovog tretmana su mnogostruka. Osim opuštanja tela i duha, plutanje menja 6 sati sna, pozitivno utiče na bolove u mišićima, podstiče koncentraciju. O bezbednosti i higijeni dovoljno govori podatak da i trudnice mogu da posećuju Float spa. Postupak se odvija u specijalnoj zvučno i svetlosno izolovanoj sobi za plutanje (float therapy) u kojoj je rastvorena velika količina Epsom soli.

Ukupno vreme koje vam je potrebno za ovaj tretman je oko 2 sata – pripreme, tuširanje, konsultacije i 1 sat plutanja samo za vas.

VESPA MUZEJ

Ne, nismo ga pomešali sa Italijom. Zapravo, Vespa muzej u Srbiji nastao je po ugledu na poznati muzej vespi „Museo Piaggio“ iz Pontedere. Smešten je na 120 kvadrata i pruža hronološki uvid od najstarijih modela iz 40-ih godina prošlog veka, pa sve do kraja prošlog milenijuma, zaključno sa poslednjim modelom sa ručnim menjačem – Vespom PX.

Ideja muzeju Vespi u Beogradu postojala je deceniju unazad, ali je veliko interesovanje za izložbu „Vespa – 55 godina u Srbiji“ održanu 2012. godine dalo vetar u leđa Vespa klubu Srbije da, i pored nedostatka prostora (muzej se nalazi u privatnoj podzemnoj garaži), ostvarivanjem ove ideje upotpuni muzejsku ponudu Beograda.

vespa muzej neobična mesta u beogradu

ANTI-STRES SOBA

Igraonica Stress Out je zaista pravi predstavnik neobičnih mesta u Beogradu. Sastoji se iz dva dela, od kojih je prvi “stres soba”, u koju posetioci ulaze zaštićeni kompletnom opremom i  mogu da polome sve što se nalazi u njoj. Drugi deo igraonice namenjen je gađanju sekirom u metu koja se nalazi na udaljenosti od 3,5 do 4 metra.

Posetiocima su dostupni razni paketi “lomljenja” svojih stvari ili flaša i elektronskih uređaja, kao i gađanja sekirama u čemu mogu učestvovati i manje grupe i međusobno se takmičiti. 
neobična mesta u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *