Apartmani u centru Beograda – Prednosti i Mane

Da su naši ljubazni operateri dobijali dinar svaki put kad ih je neko pitao za apartmane u centru Beograda verovatno bi bili bogatiji za jedan minimalac u Srbiji. Kod svih onih koji dolaze u Beograd, uvreženo je mišljenje da je apartman u centru Beograda najbolji smeštaj koji je moguće pronaći.

Deset godina iskustva u kratkoročnom izdavanju apartmana pokazalo je da očekivanja gostiju i ono što dobijaju nisu uvek u saglasju. Možda Beograd jeste najveći grad u regionu, ali nije ni Njujork ni London, tako da nije baš uputno doći sa previše očekivanja.

Posebno ne u centar Beograda.

Da bismo pomogli onima koji dolaze predstavljamo Vam NAJKOMPLETNIJI VODIČ KROZ PREDNOSTI I MANE APARTMANA U CENTRU BEOGRADA KOJI STE IKADA DO SADA NAŠLI NA INTERNETU!

Ovo ispod je samo “svarena verzija priče” tj. infografika.  Ako vam je do detalja “skrolnite” dole do teksta.

1. Biti u centru bilo kog grada je samo po sebi prednost!

Svi rezervacioni sistemi i opisi smeštaja u svetu orijentišu se prema udaljenosti od centra grada. Retko, kod velikih gradova sa razuđenim znamenitostima (poput Rima), orijentir može biti neki istorijski lokalitet ili turistička atrakcija, a bogami snabdevenost sadržajima ne manjka. Tako je svugde, tako je i u Beogradu.

 Ipak,

ali Stari grad je… stari grad.

Većina zgrada u centru zidana je na prelazu sa pretprošlog u prošli vek.

Za goste apartmana u centru Beograda to znači:
– da je u veoma retkim slučajevima moguće da je u zgradi dotrajala kanalizacija pa se nekada širi neprijatan miris,
– da je moguće da se fasada zgrade dezintegrisala ili je u fazi dezintegracije,
– da je vrlo moguće da zgrada u kojoj je apartman, nema lift,
– da gotovo sigurno u stanu nemate centralno grejanje…
Neretko su u pitanju stanovi visokih plafona koje je zimi teško zagrejati, a nepostojanje lifta zaista može predstavljati problem gostima apartmana na višim spratovima.

2. Zabava, ali i gužva

Koliko god da se Beograd razvija, da „silazi na reke“, centar zabave se ne može izmestiti iz centra grada. To znaju i turisti iz inostranstva, posebno mladi koji dolaze u Beograd zbog poznato dobrog (čitaj jeftinog) provoda u ovom delu sveta. Dorćol, Savamala, Beton hala, Kasina – svi se daju obići tokom jedne večeri.
Oni znaju da će do svakog mesta gde se nešto dešava lako doći iz centra, pa makar i peške.
Međutim, to nipošto ne znači da je zabava iskljičivo tamo. Splavovi nanizani na Savskom i Dunavskom keju su puni gostiju i danju i noću, a većina lokala koji rade non-stop nalazi se na Novom Beogradu.
Poseban vid zabave koji svako u Beogradu bar jednom doživi je gužva. Uske ulice u kombinaciji sa gomilom automobila i vozilima gradskog prevoza kao rezultat daju nesnosnu buku. U centru Beograda ne prođe par minuta a da se ne začuje sirena koju je besno pritisao neki nervozan vozač. Još ako se desi neko zagušenje ili sudar, pešaci koji se nalaze u blizini ne čuju ni svoje trenutne misli. Naravno, kada živite u toj gunguli s vremenom na nju na nju oguglate. Izuzetak su apartmani u centru grada koji su dvorišno orijentisani i ne gledaju direktno na ulice.

3. Turističke atrakcije

Možete li da zamislite da ste u nekom gradu, a da ne obiđete njegove najvažnije turističke atrakcije? (Kabul, Bagdad i Damask se ne računaju).

Narodno pozorište, Kalemegdan, Narodni muzej, Hram Svetog Save, Muzej Nikole Tesle, Etnografski Muzej, Znak Pitanja, i nebrojeno mnogo drugih važnih i autentičnih institucija… sve se to nalazi na pešačkoj udaljenosti.

Međutim, ako ste se zaputili u ozbiljan šoping treba da znate da uprkos mnogim brendiranim radnjama u centru, za komotniju vrstu šopinga treba otići preko reke. Izgradnjom tržnih centara na Banjici, Vidikovcu i Novom Beogradu devedesetih godina, a posebno izgradnjom šoping molova Delta Siti ii Ušće, šoping u Beogradu napustio je centar grada. U Knez Mihailovoj ulici se još uvek mogu naći radnje poznatih brendova, ali šoping molovi pružaju mnogo veći izbor i prepoznatljiv doživljaj za sve šopingholičare.

4. Prevoz

Svi vidovi gradskog prevoza dolaze u, i prolaze kroz, centar, a većina početnih stanica (okretnica) se nalazi u samom gradskom jezgru. Trolejbusi, tramvaji autobusi, kombi prevozi i BeoVoz dnevno prevoze stotine hiljada putnika do željenih destinacija i baš svi proilaze kroz centar grada. Tako da, ako želite vezu sa svim delovima grada gradskim prevozom, onda je apartman u centru Beograda odličan izbor.

Međutim, treba imati u vidu da je gradski prevoz u Beogradu mikrokosmos koji obitava u široj i kudikamo lepšoj slici Beograda.
Normalno i lepo iskustvo vožnje u prevozu je pre prijatno iznenađenje nego pravilo. Gužve, pokvareni klima uređaji i šarenilo ljudi koji prevoz koriste mogu Vam vožnju istim pretvoriti i u ne baš tako lepo iskustvo. Tu su i česte kontole karata, koje se neretko završavaju verbalnim, a katkad i fizičkim okršajem između kontrolora i prestupnika.

5. Razdaljine

“Tu ti je, blizu, iza ćoška pa malo pravo”

Kada su razdaljine u pitanju, Beograđani su malo manje razmaženi od ostatka regiona, mahom zbog toga što većina ne može da priušti sebi kola (a sve više i gradski prevoz).
Ako vam nekad kažu da je nešto blizu, to može da bude i na 15 minuta hoda. Što ne znači da su i sami spremni da se za tih 15 minuta uvek i iscimaju.

S druge strane…
Poznato je da je parking možda najveća mana Beograda u celini, a posebno centra Beograda. Automobila je sve više, a parking mesta sve manje. Onaj ko nema svoju garažu ili parking mesto, verovatno će bar jednom imati problem. Trudimo se da svakom gostu koji dolazi svojim automobilom objasnimo značaj apartmana sa parkingom, posebno ako se radi o apartmanu u centru Beograda, što je prava dragocenost na tržištu.

6. Multikulturalnost

U centru Beograda se svaki gost oseća domaćim. Nije neobično čuti strane jezike, videti grupe turista, naići na strani kulturni centar… “Stari Beograđani” su se uglavnom preselili u mirnije delove grada (tu prednjače Novo i Centralno groblje) i prosperitetnije delove sveta, a centar grada prepustili turistima. Što je i svetski trend.
Jednostavno – apartman u centru Beograda pruža osećaj boravka u pravom kosmopolitskom gradu.

Ali… to lišava turiste u Beogradu mogućnosti da osete pravi duh grada i njegovih starosedelaca. Retka su mesta poput kafana Proleće ili Brankovina, gde se mogu sresti dva simpatična penzionera kako ispijajući kafu čitaju Politiku, jedu ćevapčiće ili se raspravljaju o političkim temama dok piju ko zna koju rakijicu.

Elem to mu ga dođe to.

Ako smatrate da ste sada malo bolje potkovani za traženje apartmana u centru Beograda bacite pogled i na našu ponudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *