Nepretenciozni luksuz na Vračaru – Apartman JOVAN

Zbog svoje burne istorije, Beograd, ili bar njegov najstariji deo, nije imao puno sreće sa urbanim planiranjem. Infrastruktura uskog gradskog jezgra je bila osmišljena za mnogo manju populaciju nego što je grad danas ima, a izgradnja bilo kakvih većih komercijalnih ili stambenih kompleksa u njemu predstavlja ozbiljan finansijski i organizacioni izazov. U krajnjem, veći deo Starog grada je ionako pod zaštitom države, kao parče onog malo opipljivog istorijskog nasleđa koje Beograd ima. No, postoje delovi „strogog“ centra u kojima postoje mogućnosti za dalji razvoj i mnogi umešni (i nešto manje umešni) investitori su to i prepoznali.

Deo grada koji je umnogome promenio lični opis u protekloj deceniji je i najmanja, a najgušće naseljena opština u centru Beograda – Vračar. Čubura, Neimar i Crveni krst, kao njegovi sastavni delovi, su u tom periodu ostali bez mnogih prizemnih porodičnih kućica i udžerica, i ustupili mesto nekim novim lepšim (i manje lepim) modernim višespratnicama. Na Vračaru ima dosta oprečnih primera ove graditeljske „renesanse“ : od veoma uspelih (kao što je par zgrada u okolini Čuburskog parka), do nečega što bismo u naletu lingvističke inspiracije nazvali rokadom dvaju rugala. Našu pažnju okupiraju, ipak samo oni dobri i lepi primeri, posebno ukoliko se u njjihovom sklopu javljaju i apartmani.

zgrada-kod-hrama

Jedna od predstavnica uspelijih novomilenijumskih zgrada je i jedna koja u neposrednoj blizini Hrama. Datira iz 2015 godine, i urađena je tako da udovolji potrebama savremenih urbanih kosmoplitskih idnividua. Sa malim brojem stanova po spratu, hromiranim sandučićima, panelnom oplatom prijatnih boja u hodnicima, lepim liftovima i garažom u kojoj biste bukvalno mogli da jedete sa poda, pruža komfor dostojan savremenog zaposlenog čoveka. A u njoj se krije jedan odličan apartman koji se izdaje po sistemu stan na dan – JOVAN.

apartman-kod hrama-Beograd-garaza

Apartman JOVAN je pomalo paradoksalno nepretenciozni luksuz. Da baš tako. Jer sve ono što pruža nesvakidašnji komfor je neprimetno, a ono što je vidljivo je krajnje nenametljivo.

Od trenutka kada kročite u ovaj apartman kod hrama ulazite u prozračan i nadasve otvoren prostor. Odmah pored ulaza je veliki ugradni garderober sa refleksivnom površinom koja stvara osećaj još većeg prostranstva. S obzirom na to da se proteže do plafona, u njega je moguće odložiti zaista mnogo stvari. Odatle, dugački hodnik spaja sve ostale prostorije u stanu: dnevni boravak, sa funkcionalno odeljenim trepazrijskim i kuhinjskim prostorom, kupatilo i spavaću sobu.

apartman-kod hrama-Beograd-9

U ovom stanu dnevna soba je zaista “najotvorenijeg” koncepta: u nju vode zasvođeni prolazi, a ne vrata, dok je čitava spoljna strana apartmana je ostakljena. Osim što pušta obilje dnevene svetlosti u stan, pruža i jedan od najlepših pogleda u Beogradu, no o tome nešto kasnije. Kuhinjski prostor je kompaktan i nenametljiv. Pored namenski rađenih kuhinjskih elemenata sa zgodnom radnom i grejnom površinom, gosti imaju na raspolaganju mikrotalasnu pećnicu. Odmah do kuhinje je trpezarija, u kojoj je ukombinovan jednostavan sto boje sonome i dve sklopive stolice svetlo zelene boje. Ovaj neobično efektan, umirujući kontrast na neki način predstavlja lajt motiv u celom apartmanu koji stvara nepatvoreno ušuškanu atmosferu.

apartman-kod hrama-Beograd-6 U dnevnoj sobi je zahvaljujući prugastom tapaciranom setu za sedenje, u istim blagim nijansama taj osećaj pojačan, a pored njih tu je i izuzetno jednostavan regal za televizor i stočić za kafu. Na trosedu mogu inače spavati još dve osobe.

apartman-kod hrama-Beograd-1

Jedan izuzetno neuobičajen, a zbilja fantastičan detalj u ovoj sobi je njeno RGB osvetljenje. Naime zahvaljujući inteligentnim mikrokontrolama, svetlost u stanu možete podesiti u više od 16 miliona nijansi drugih boja koristeći podešivače za crvene, zelene i plave. Što znači da možete i svetlost u apartmanu podesiti u skladu sa svojim trenutnim raspoloženjem ili pokušati da veštačkim putem izazovete kod sebe i drugih neko drugačije.

apartman-kod hrama-Beograd-2

Iz ovog dela prostorije se izlazi i na mali balkon sa lepim baštenskim setom za sedenje za četvoro. U pitanju je bukvalno savršeno mesto za jutarnju kafu, i to zbog – pogleda. Reći da apartman u Beogradu ima lep pogled je pomalo problematična kvalifikacija, pošto sam Beograd nema naročito ujednačenu i jasno definisanu panoramu. Međutim, kod apartmana JOVAN ova dilema ne postoji, jer je po našem skromnom mišljenju u pitanju apartman sa ubedljjivo najlepšim pogledom u celoj ponudi. Odavde se pruža pogled na jednu od najvelelepnijih građevina u Beogradu – Hram Svetog Save na Vračaru. Ne morate biti vernik da biste tihim divljenjem ispoštovali neimarski poduhvat, koji predstavlja ovaploćenje kulta ličnosti, starog otprilike sedam vekova. Tim pre što on uprkos svojim impozantnim dimenzijama deluje blago i asketski. Savrmenim urbanim inidividuama kosmpolitskog duha će  prijati činjenica da ispred sebe imaju uređenu zelenu površinu i lepo mesto za odmor – Vračarski plato. Uprkos snažnim tradicionalnim obeležjima, u pitanju je zapravo kosmopolitsko mesto, a pridružena mu je i druga po važnosti kulturna insitucija u Srbiji – Narodna biblioteka.

apartman-kod hrama-Beograd-13

apartman-kod hrama-Beograd-pogled Međutim, JOVAN ima još asova u rukavu. Vraćajući se u unutrašnjost stana ka kupatilu obrešćete se u još jednom nevelikom hramu Za razliku od onog ispred stana ovaj je dovrešen i posvećen higijeni. Pored tuš kabine sa klizećim vratima, panelnog ogledala sa prikladnim svetlima i toaletne šolje sa konzolnim zidnim vodokotlićem, vi zapravo ulazite u prostor u kome čak i tuš ima podno grejanje! Kao šlag na torti idu u celom stanu raspoređeni zvučnici, koji reprodukuju zvuk iz stereo uređaja u dnevnoj sobi. To znači da i tokom jutarnje ili večernje toalete možete uživati uz omiljene melodije, vesti ili druge audio sadržaje. Ovu vrstu praktičnog luksuza, trenutno nema njadan drugi apartman u našoj ponudi.

apartman-kod hrama-Beograd-8

Poslednja u nizu jhe spavaća soba. U njoj je još jedan ugradni garderober, standardni bračni ležaj i mali radni sto sa (naravno svetlo zelenom) radnom stolicom, inspirisane dizajnom 1950ih. I ova prostorija je ozvučena sa sjajno rešenim osvetljenjem, prikladnim noćnim stočićima i zavesama sa draperijama.

apartman-kod hrama-Beograd-7

Sa dizajnerske strane, apartman JOVAN od početka do kraja prati savremene trendove. Ukrasnih detalja ima malo, a oni koji su tu su i svrsishodni. Naizgled minimalistički princip prati i nameštaj – svaki suvišan komad je eliminisan iz okruženja tako da se maksimalna prednost daje prostoru i funkcionalnosti. U JOVANU to je urađeno na najbolji i jedinstven način.

Pored fantastičnog pogleda, trebalo bi napomenuti da je i neposredni komšiluk profitirao u dobijanju komercijanih sadržaja. Naime u samoj zgradi se nalazi restoran organske hrane, a preko puta je simolično nazvan establišment „ Pivo i Kobaje“ u kome se u letnjim mesecima borite za mesto. Nekoliko poznatih kafića kao i sad već kultni noćni klub Vila Maska su u neposrednom okruženju, dok Vas od gradića Pejtona i preživelih čuburskih kafana deli manje od desetak minuta šetnje.

Zaključak se nameće sam. Ako ste ljubitelj savremenog, nenametljivog i uglađenog luksuza ili pak tražite kvalitetan apartman kod Hrama na kratak rok, stan koji bi trebalo da prethodi svim drugim izborima je JOVAN. Dobrodošli!

apartman-kod hrama-Beograd-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *