Najneobičniji apartmani u Beogradu

Kratkoročni najam nekretnina je na svetskom nivou doneo takve inovacije smeštajnih kapaciteta da je gotovo nemoguće ne ustuknuti, i zapitati se da li čovečanstvo dobija više nego što zaslužuje. Sahat kula iznad Sent Penkrias železničke stanice u centru Londona preuređena u luksuzni apartman, zamkovi po Irskoj, koliba pokraj gejzera na Islandu, kockasta kuća u Amsterdamu, barža na Seni pokraj Ajfelove kule ili pak 600 godina stara tvrđava u Utar Pradešu – sve to je postalo dostupno običnim smrtnicima sa manje više običnim primanjima (bar u zapadnom svetu). Takav trend je zahvatio i naše krajeve. U susednoj Hrvatskoj možete iznajmiti svetionik na usamljenom jadranskom ostrvcetu, a u Beogradu je (zahvaljujući našim skromnim naporima, prim.ur.), neko vreme bila dostupna i prava pravcata velepena vila na Dedinju.

Posmatrajući ova uistinu ekstravagantna utočišta, apartmani u Beogradu deluju pomalo prozaično. Postoje neke ustaljene norme i svi novi apartmani se manje-više uklapaju unutar tog proseka. Neki su za uncu luksuzniji, prostraniji, imaju poneku pogodnost koja je neuobičajena (kao što su saune i djakuzi kade), ali nema nekih preteranih odstupanja od oprobanih recepata. Međutim, kako se sve više ljudi odlučuje da otvori vrata svojih domova gostima, javljaju se apartmani kod kojih je čitav niz odlika statistički izvan intervala. U njima se strukturalne i dizajnerske ekscentričnosti gomilaju do te mere da stvaraju idiosinkrazije smeštaja koje je nemoguće imitirati. Ti apartmani u Beogradu su jednom rečju-neuporedivi.

Ako postoji nešto što bi se moglo kod njih okarakterisati kao zajedničko, to je estetika koja ne prati aktuelne trendove u opremanju stanova na dan. Kod svih postoje autentični detalji koji odišu lokalnim (iako alternativnim) šmekom i usuđujemo se reći neoubuzana kreativnost koja prati i amaterska i profesionalna poduzeća među njima.

Druga,uslovno rečeno zajednička osobina je primetan stepen ekološke svesti, pošto su u nekima od njih  materijali koje većina populacije vezuje za deponije ili stovarišta, našli ozbiljnu upotrebnu vrednost.

Poslednje što im je  zajedničko, ali u daleko manjem stepenu od prethodnih je ne baš naročita naklonjenost domaćih gostiju – ili bar onima kojima bi iskustveno prijao takav ambijent cenovno izmiču iz mogućnosti. To je negde i primarni motiv njihovog predstavljanja, jer ukoliko ne nađu uhlebljenje u okviru nekih drugih servisa velika je verovatnoća da ih čeka sudbina kubanskih poluosmica ili pak seksi a nepopularnih apartmana u Beogradu .

Pa da ne dužimo. Ukoliko ste razmišljali o potpuno drugačijem apartanskom smeštaju u Beogradu, evo naših predloga drugačijeg. Ovo su, bar po našem skromnom mišljenju, najneobičniji enterijeri u Beogradu.

7. AMIGO 

Dosta nakon pisanja ovog teksta AMIGO je doživeo renoviranje i sada spada u apartmane u Beogradu sa đakuzijem. Ovo je trenutno jedini arhiv njegovog nekadašnjeg izgleda.

AMIGO je po svemu veoma osoben stan,  Na prvom mestu tu je njegova neobična osnova (koja iz ptičije perspektive liči na peščani sat) zabašurena izuzetno inovativnim korištenjem prostora. Ima plakare u koje možete ušetati, velelepne draperije, gotovo kolekcionarsku zbirku ukrasnih statueta i vanredno smelu paletu boja i materijala. Na trenutke nalik na postmodernističku izložbenu galeriju koja flertuje sa azijskim estetskim idealima, ovaj apartman će prrplavti  vizuelnim stimulusima,  istovremeno Vam pružajući sve komoditete savremenog života. Dodajte tome najšarenolikiji dijapazon silueta-stikera, i čik pokušajte da se ne zarazite vrcavim duhom i iskričavim temperamentom ovog zbilja jedinstvenog beogradskog enterijera.

6.LEON

LEON je stan koji je u neku ruku otelovljenje parabole o slonu i šest slepih ljudi, pošto kada biste se zadesili izolovani u pojedinačnim prostorijama, nikada ne biste rekli da je reč o istom mestu. Sa svojih devedeset kvadrata, predratnmom arhitekturom i pečatima svih trendova u opremanju stanova u 20 veku, ovaj jedinstveni smeštaj za čak sedam osoba neće ostaviti ravnodušnim nikoga ko boravi u njemu. Kontrasti savremenog nameštaja i prijatno arhaičnog okruženja, verovatno jedino bordo crveno kupatilo u ponudi, štampane zidne tapete sa vintidž šmekom i danas pomalo podcenjena lamperija koja krasi veliku trpezariju i kuhinju – svi u ovom stanu ipak deluju na mestu.

5. GAJBA

GAJBA je veliki, neobičan gotovo hostelski uređen apartman u Beogradu sa velikim brojem pogodnosti koje možda nisu očigledne. U pitanju je prostor od skoro osamdeset kvadrata izdeljen između dve spavće sobe, dva kupatila, sa svih strana prohodnog dnevnog boravka i čajne kuhinje sa nesvakidašnjom trpezarijom. Najekscentričniji momenti GAJBE tiču se njene ekološke osvešćenosti. Naime kreveti su smešteni na postolja napravljena od paleta, a kompletan set za sedenje u dnevnom boravku se sastoji od pivskih gajbi. Tu je i trpezarija koja je uređena tako da podseća na seosku kafanu (sa sve kariranim stolnjacima) i šarenilo ukrasnih detalja koji variraju od staroegipatskih do autentičnih lokalnih etno motiva. Estetski bućkuriš (u pozitivnom smislu, naravno) maskira jedan izuzetno visok stepen komfora, bar kada je kratkoročni apartmanski smeštaj u Beogradu u pitanju, jer pored neuobičajeno mnogo prostorija za održavanje lične higijene, apartman ima i svoje sopstveno garažno mesto (koje se, istina, simbolično doplaćuje).

4.ZVONO

ZVONO je apartman u kome kreativnost poprima drugačiju dimenziju. Elementi iskorišteni za nameštanje su u potpunosti nestandardni i veoma autentični. Stolarski eksperiment u kome su gabaritna vrata iskorištena da posluže kao trpezarijski sto, lancem zavezane viseće police i stolica koja je postavljena naopako da bi postala stalak za lavabo nije nešto što se svakodnevno sreće. Dodajte tome merdevine koje su jednostavnim dodatkom preuređene u čiviluk, stare kofere, slike starog Beograda na najneočekivanijim mestima i šebi-rural-šik i dobijate ZVONO. Posteljina od damsta, antibakterijski dušeci i jastuci i peškiri vrhunskog kvaliteta govore o posvećenosti gostima dok njegovoj antikomformističkoj estetici prostora svakako pomažu izuzetno visoki plafoni.

3. APARTMANI KOJI VIŠE NISU U PONUDI A ZASLUŽUJU POMEN
POLAR

POLAR je još jedan nesvakidašnji dizajnerski ekperiment koji može prijati onima sa naglašenim umetničkim sklonostima. U pitanju je veoma mali studio apartman u kome je veštom igrom svetlosti i ogledala doživljaj prostranosti značajno uvećan. Stilska obojenost je u najmanju ruku ekelektična: tu su abažuri sa početka dvadesetog veka, trščane korpe i škrinje za odlaganje garderobe, norveško kupatilo smešteno na sred stana i delovi starog stilskog nameštaja koji su u u kontrastu sa okruženjem. Njegovim sitnim ekscentričnostima ozbiljno pariraju dva kvaliteta koja traže mnogi gosti – a to su parking i veoma centralna lokacija.

BROD

Ljuštura u kojoj dolazi BROD  ga čini jednim od najneobičnijih apartmana u našoj ponudi. Naime ovaj studio na skromnu površinu, ali zato vanserijsku visinu, postavlja sve što vam je potrebno za kratkoročan boravak čak 4 osobe, a sve to zahvaljujući pametnoj upotrebi galerija. Mešavina stilova koju ćete sresti u ovom apartmanu je svedena na čulno prihvatljive norme, a komoditeti su brojni.

BAROK

E pa ako je postojao apartman u Beogradu koji je mogao da parira svetskim ekstravagantnim utočištima sa početka teksta to je svakako apartman BAROK. Radi se o pravom malom baroknom muzeju, čija elegancija i raskoš nameštaja pripadaju nekim plemenitijim vremenima. Radni sto, kabineti, kreveti, komode, ogledalo, kristalni lusteri – svi vrve od najfinije kitnjaste ornamenatike u koju biste mogli satima zuriti, diviti se finoći izrade i uživati u sveprisutnom lartpurlartizmu. Ovo je ubedljivo najekstravagantniji i najneobičniji enetrijer u našoj ponudi.

2.

I to je to. Ukoliko mislite da ste videli neobičniji enterijer u Beogradu od ovih koje smo predstavili ostavite nam neki komentar. Rado ćemo ga uvrstiti na listu.

  2 Replies to “Najneobičniji apartmani u Beogradu”

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *