Luksuzni apartmani na dan….u Evropi

Osim što bar tri puta mesečno napune stubce rubrika Kako žive poznati u žutoj štampi, istinski luksuzni apartmani na dan su bili i ostali ekskluzivitet hotelskog smeštaja. Predsednički, imperijalni, egezekjutiv i ostali prostrani, raskošni deluks apartmani na poslednjim spratovima hotela sa 5 zvezdica, omiljeno su i u krajnjem ustaljeno utočište filmskih, muzičkih i drugih zvezda iz javnog života planete. Noćenja u takvim aranžmanima se neretko naplaćuju u destinama hiljada evra.
Apartmani na dan tj. kratkočni apartmanski smeštaj su nastali na prvom mestu kao jeftinija alternativa hotelskom, pa je bilo kakvo nadmetanje u luksuzu sa finansijskom snagom hotelskih lanaca bespredmetno. Međutim, i u ovoj branši postoje klase, odnosno stanovi za čije su opremanje izdvojene svote novca kojima bi se mogla opremiti (najmanje) dva prosečna. U slučaju apartmana u Beogradu, zbog stalnog priliva novih i sveukupnog poboljšanja kvaliteta, kriterujmi luksuza su postali stvar trenutne procene.
E sad, kada se istinski posveti nekom poslu, čovek neminovno bude usisan u mikrosvet svakodnevnih dešavanja vezanih za taj posao. Koliko god da je to dobro za upoznavanje malih iskustvenih idiosinkrazija, postoji mogućnost da će baveći se problemima unutar tog posla, čovek postati njihov sastavni deo (a to nije dobro, pa makar i radili kao degustator čokoladnih torti, prim. ur.). Zato se s vremena na vreme valja uzdignuti iznad sopstvene trenutne situacije, i nastojati steći nešto širi pogled na branšu izvan sopstvenih geografskih granica. U BeoApartmanu to redovno radimo, ali smo ovaj put odlučili da tu virtuelnu ekskurziju podelimo i sa drugima. Pred vama je naš izbor pet apartmana za kratkoročni najam u evropskim prestonicama, koji su bar u našim očima najbolji luksuzni apartmani na dan u Evropi.

PARIZ 

U gradu svetlosti je možda i najsjajniji apartman iz ove zbirke. Sen Žermen Rojal je veličanstveni penthaus u sedmom Pariskom arondismanu, sa enterijerom koji je poput najlepše izložbe antikviteta. Lociran na šestom spratu, na skoro 200 kvadrata površine ovaj aristokratski smeštaj obiluje suludo lepim detaljima: mermerni lukovi, granitni stubovi, nameštaj u stilu Luja XIV iXV, rokoko stolovi, kabineti od slonovače i poludragog kamenja, liveno ukrasno gvožđe sa pozlaćenim rukohvatima, srednjevekovni lusteri u bronzi. Ukrasne škrinje iz XVIII veka, plišani aranžamani za sedenje i kamin krase salon sa čijeg se balkona se vidi Notr Dam, Hotel Lutecija, i Atinski Trg. Na galeriji drugog sprata su dve spavaće sobe, do kojih vas prate tigrove šare i bronzane kandelabre i još poneki komad antikviteta basnoslovne vrednosti. Glavna spavaća ima privatni balkon sa pogledom na Ajfelovu Kulu i Monmartr, a ima i pripadajuće kupatilo vrhunskog, savremenog dizajna. U gostinjskoj sobi su kreveti od mahagonija i police za knjige od punog drveta.
Za one koji požele da bukiraju ovaj san za četvoro u srcu Sen Žermen l’ Presa trebalo bi da izvoje tričavih 1860 dolara za noć.

RIM

Iz večitog grada odabrali smo apartman pod imenom Casa Manni (Kuća Manijevih), i to iz mnogo raloga. Stan se nalazi jednoj od najcentralnijih lokacija u gradu, na poslednjem spratu zgrade iz 17 veka na uglu Petrovog trga, sa veličanstvenim pogledom na srce Rima. S terase vidite čuveni stub Marka Aurelija (s zadnje strane istina) . Neke od najvažnijih turističkih atrakcija poput Panteon, Fontane Trevi, Španskih stepenica, pa čak i Koloseuma su bukalno na par minuta hoda kroz živopisno srce Rima, a sa 15 minuta šetnje bi Vam se moglo desti i da završite kod Sisitinske kapele.
Sam apartman ima 80 kvadrata i predviđen je za ekskluzivan smeštaj za dvoje (par) koji žele da zaista osete Rim. Više puta nagrađivani i renomirani genije dizajna iz Njujorka Adam D. Tifani se postarao da enterijer bude autentičan i moderan, a vlasnik, Armando Manni da se gosti osećaju kao kod kuće ili 50 puta bolje. Lista personalizovanih luksuza ide od izbora posteljine i jastuka, preko bade mantila odgovarajućih veličina do bukvalno najekskluzivnijih vina i žestokih pića, domaćeg meda, džema, pršute i Manijevog hiper ekskluzivnog maslinovog ulja. Na kuhinjskoj opremi u stanu bi mogao da pozavidi i ekskluzivni restoran, a svaka od stavki je vrhunska od la Tavolinog escajga escajga do Ridelovih kristalnih čaša. Sistem za automastko navodnjavanje na terasi, stereo oprema najbolje izrade, televizori ogromnih dijagonala, svaki sa svojim enkoderom su standard. A tu je i neverovatna kolekcija umetničkih dela i arheoloških dragocenosti (koje su inače iz lične kolekcije gospodina Mannija). Gostima su na raspolaganju konsijerži 24 časa, a svako dobija personalizovani vodič za otkrivanje Rima. Za ovo zadovoljstvo bi trebalo izdvojiti 550 eura za noć s tim da je minimum noćenja dva. Cena ne uključuje prevoz i hranu i piće izvan onih ponuđenih u VIP paketu.

LONDON

Smešten odmah ispod Hajd Parka, u Najtsbridžu, delu Londona koji slovi za svojevrstan hram luksuznog šopinga, Igrton Kresent je i jedini koji zapravo i nije apartman – što, ruku na srce, treba pripisati činjenici da su kuće zapravo dominantniji oblik smeštaja u Ujedinjenom Kraljevstvu u odnosu na druge forme prebivališta. Okupan u kraljevski zelenu i purpurnu, sa pozlaćenim lampama, ispoliranim ogledalima, stilskim nameštajem, krevetima ušuškanim u najelegantnije baldahinine, baštom u kojoj postoji deo rezervisan za večeru, Igrton Cresent je sa svojih 10 soba graciozno raspoređenih na šest spratova ima i svog batlera obučavanog u (ni manje ni više nego) Bakingemskoj palati. Ne treba izostaviti potpuno savremeno opremljenu a rustičnu kuhinju okićenu rimskim statuetama sa unutrašnjom i baštenskom trepzarijom i stilzovanim dekadentnim kupatilima. C(ij)ena? Prava sitnica, Bing… 2430 evra za noć, a minimum za koji ga možete bukirati su dve.

MADRID

Elegantan, prostran i savršen, Ruiz de Alrcon I je kako kažu oni koji rade njegov buking savršeno mesto za porodicu u jednom od najboljih delova Madrida. Lociran na petom spratu, sa površinom od 230 kvadrata ovaj jedinstveni spoj klasičnoj i savremenog ispunjen mnoštvom sjanih dizajnerskih intervencija može postati zaista prelep dom za čak sedam osoba. Osim očaravajućeg dnevnog boravka u svakoj od prostorija je pod od punog drveta, specijalno dizajnirano osvetljenje i najblaže rečeno prelep nameštaj. Spavaćih soba ima četiri i svaka ima svoje kupatilo.
Retiro, u kome se Ruiz nalazi, je deo grada koji je dobio ime po jednom od najpoznatijih parkova u Španiji, inače u komšiluku samog apartmana. Uređene bašte, plejada spomenika, veštačko jezero na kome je moguća plovidba čamcima i šume garantuju uživanje u jednom od najlepših ambijenata u Madridu.
Cena noćenja u ovom lepotanu je između 280 i 320 eura, u zavisnosti od sezone. Pa ko može nek izvoli.

ATINA

Najmanje atraktivan ali ipak luksuzan je apartman iz zemlje nekadašnjeg južnog suseda, Grčke. Atina je  verovatno jedan od gradova sa visokim procentom luksuznih letnjikovaca, koji u svom sastavu imaju bazene, prelepe bašte i pogled na more. Apartmani koji bi se mogli nazvati luksuznim su uglavnom na zadnjim spratovima zgrada i imaju bazene ali su i prema, nažalost, balkanskoj logici često izdeljeni do neprepoznatljivosti i smeštaju veće grupe…što i nije baš luksuzno. Mi smo se odlučili za jedan dupleks, maltene na samoj obali Egejskog mora koji u svom sastavu ima saunu, kućni bioskop i par đakuzija. Sajtu samog vlasnika nismo mogli da pristupimo pa smo slike pozajmili sa AiRBnBja. One ruku na srce nisu baš naročito reprezentativne.  Apartman ima 3 spavaće sobe 5 kreveta i može smestiti 10 ljudi za svega 260 eura na noć .

Pošto slike nisu naročito reprezentativne možete ih pogledati na OVOM LINKU.

I to mu dođe to. Za kraj vredi samo reći, da ukoliko se kvalitet kratkoročnog apartmanskog smeštaja bude poboljšavao ovim tempom, rubrika luksuzni apartmani na dan u Evropi bi mogla lako da postane polugodišnja. Živi bili, pa videli!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *