Jeftin i kvalitetan apartman u Beogradu?

Kada su poslovne strategije u pitanju, kapitalizam je iznedrio dva pravca: ili nudiš jeftino i dostupno širokim narodnim masama ili skupo i koncentrisano na novčano sposobniju klijentelu. Narodski rečeno, kol’ko para, tol’ko muzike. Na tržištu kratkoročnog apartmanskog smeštaja u Beogradu važi isto pravilo – toliko ustaljeno da ponekad nesvesno potiskujemo izuzetke, kojih svakako ima. Pitanje kojim ćemo se baviti danas je pitanje koje se nameće svakoj osobi koja se racionalno ponaša sa budžetom za koji odgovara: Da li je moguće naći jeftin, a kvalitetan apartman u Beogradu? Sve koji ih traže obradovaćemo odgovorom – naravno. Takvi apartmani su stvar informisanog izbora i uglavnom su konstantno popunjeni. U narednom tekstu osvrnućemo se na petorku koja, u ovom trenutku, prema našem skromnom mišljenju, sa punim pravom može poneti atribut jeftin i kvalitetan apartman u Beogradu. A to su: LEONARDO, DANICA, DALMA, ALISA i NIVO. Ukoliko žurite, jednim klikom na njihove linkove možete smesta da proverite njihovu dostupnost – ako biste ipak želeli da vidite argumente kojima upotpunjujemo ovo mišljenje, nastavite dalje.

Da bismo uopšte načeli ovu temu, najpre je neophodno definisati jeftin apartman u Beogradu? U džungli kratkoročnog apartmanskog smeštaja, ukoliko ne računamo last-minute dilove, uglavnom je (do nedavno!) bila uvrežena neformalna nomenklatura po kojoj:

  • od dvadeset pet do trideset pet evropskih novčanica za noć možete očekivati ili studio ili jednosoban stan u centru Beograda za do dve ili tri osobe sa nameštajem, sanitarijama i internet konekcijom koji su zadovoljavajući, ali retko spadaju u red reprezentativnih. U jeftinom apartmanu, koji se graniči sa hostelskim smeštajem u suštini po istoj ceni kupujete sebi privatnost koju verovatno ne biste imali u hostelu.
  • za dijapazon od trideset pet do četrdeset pet možete očekivati pristojan dvosoban apartman – na dobrim lokacijama, uglavnom bez parkinga – sa aranžmanom spavanja koji podrazumeva dvoje u spavaćoj sobi i dvoje na garnituri u dnevnoj sobi. Deo njih ima parking, koji se u većini slučajeva doplaćuje.
  • četrdeset pet do šezdeset jedinica su većinom trosobni ili veći apartmani odnosno jednice sa većim smeštajnim kapacitetima ili pak luksuzni jednosobni / studio apartmani – a veliki broj ih ima i svoj parking.
  • u apartmanima koji prelaze cifru od šest desetina moneta eu za noć, diše ukus više klase – skupocene ugaone garniture, prohrom, aparati za pokućstvo na kojima mogu pozavideti i domaćinstva u razvijenom svetu i naravno mnoštvo prostora koji obezbeđuje da čeljad ne budu besna.

Poslednjih meseci 2016. godine mnoge cene su korigovane, jeftiniji apartmani su poskupeli, a neki skuplji pojeftinili. Premda još uvek važi da apartmani koji su najjeftiniji bruto cenom po pravilu imaju relativno nepovoljan odnos cene po osobi, pojavili su se izuzeci. Tako imamo apartmane za dve osobe (studija) sa cenama identičnim onim apartmanima za od 2 do 4 osobe, koji pri tome imaju odvojenu spavaću sobu. Tim cenovnim pomeranjima su se srednji apartmani (do 4 osobe) izdvojili kao najpovoljniji u pogledu cene noćenja za jednu osobu u punom kapacitetu, ali i kao apartmani koji pružaju veći komfor od studija po sličnoj ceni za dve osobe. Osim toga, još uvek važi i nepisano pravilo da se grupi većoj od 4 osobe (koja pritom ravnopravno deli troškove – dakle nije porodica) više isplati da uzme jedan srednje pristupačan apartman nego li dva manja koja spadaju u jeftine. Predmet ovog teksta, iz upravo tog razloga, će biti apartmani koji svojom cenom spadaju u prvu i drugu pomenutu grupu (uz jedan zaista jeftin a kvalitetan veliki apartman za veći broj gostiju).

Zašto svojim izborom nismo obuhvatili samo prvu grupu, odnosno najjeftinije apartmane?

Upravo zbog variranja cena. Ono što je 2014. bilo jeftino i kvalitetno, nije to i danas. Posebno kada se u obzir ne uzima samo cena, već i kvalitet, kako samog apartmana, tako i života u njemu. Ostaje nam da vidimo šta je to uopšte kvalitetan apartman u Beogradu. U zemlji koja je imala privredni diskontinuitet usled ratova, sankcija i razaranja u protekle dve i po decenije teško je definisati stambeni standard, tim pre što kao prestonica Beograd odudara od ostatka zemlje (Beograd nije Srbija, kao što ni Pariz nije Francuska ili Berlin Nemačka). Neki kriterijumi definitivno postoje. Naše iskustvo govori da gosti cene kvalitet apartmana po tome da li je nedavno renoviran, da li im je dostupan parking, kako je apartman opremljen i da li je dobro održavan (neretko, higijenski standardi najviše utiču na to da se u dobrom ili lošem svetlu pamti boravak).

E pa, ukrštajući kriterijume kvaliteta sa cenovnikom, ulazimo u predstavljanje probrane nekolicine koju sa pravom možemo svrstati u kategoriju jeftin i kvalitetan apartman u Beogradu. To su:

5. NIVO

NIVO je apartman koji se nalazi u širem centru grada, u ulici Južni bulevar. Ima odvojenu spavaću sobu i veliku terasu, a nalazi se na desetom spratu, što gostima omogućava fenomenalan pogled.  Apartman je solidno opremljen, izuzev kupatila koje je zbilja vrhunsko. Deo grada u kome se ovaj apartman nalazi nije zoniran, te se gosti mogu slobodno parkirati ispred zgrade. NIVO je komforan za smeštaj za četiri osobe i predstavlja apsolutno odličan izbor za one koji dobro poznaju Beograd i traže najveću moguću vrednost za svoj novac. Cena noćenja za 4 osobe je 8,75 eur po osobi.

nivoapartmanbeograd

4. ALISA  

Dvosoban apartman u centru Beograda ALISA nalazi se u prizemlju stare zgrade, udaljene oko 800 metara od Skupštine Srbije. Korektne je opremljenosti za kraće boravke. Ima odvojenu spavaću sobu i kuhinju delimično odvojenu od dnevnog boravka, u kome mogu spavati dve osobe. Sobe su prostrane, a plafon je salonski visok, te je apartman izuzetno osvetljen i prijatan za boravak. Cena od 7,5 eur po osobi je dobar razlog da razmotrite ALISU ako vam je potreban jeftin i kvalitetan apartman u Beogradu.

alisa jeftin apartman beograd

3. DALMA 

DALMA je apartman mimimalističkog dizajna za 4 osobe, sa odvojenom spavaćom sobom. Zapravo, to je dobro organizovan prostor podeljen je u četiri celine: predsoblje u kome je smeštena čajna kuhinja sa šankom za doručak, dnevna soba u kojoj se nalazi kauč koji se može rasklopiti, spavaća soba i kupatilo sa velikom ugaonom kadom i veš mašinom. Zvanično lokacija (okolina Vukovog spomenika) pripada širem centru Beograda, ali je mnogi Beograđani percipiraju kao centar. Nedostatak parkinga nadomešćuje uistinu povoljna cena od 30 eur za 4 osobe (7,5 eur po osobi).

2. DANICA 

Apartman DANICA je taj koji samo na prvi pogled odudara od ove liste. Da, to je apartman za 6 osoba sa izuzetnim odnosom cene i kvaliteta. Ovaj potpuno renovirani salonski apartman sa dve spavaće sobe, terasom i parkingom u dvorištu zgrade, smešten je u centru Beograda. U jednoj spavaćoj sobi je bračni krevet, a u drugoj su četiri singl kreveta. Ako mislite da ovakva konfiguracija ne može garantovati kvalitet, apartman DANICA će vas razuveriti. Pored sve spavaće sobe, tu su i veliki dnevni boravak sa kuhinjom, terasa sa izuzetnim pogledom i moderno kupatilo. Ovaj zaista lepo uređen i odlično opremljen apartman spada u red najkvalitetnijih smeštaja za veći broj gostiju, a cena od 9 eur po osobi u punoj popunjenosti dovodi ga na našu listu.

dnevna soba, jeftin i kvalitetan apartman

1. LEONARDO

U pitanju je potpuno nov dvosoban apartman, sa velikom terasom i garažom bez doplate. Dizajn enterijera je moderan, a održavanje perfektno. Kuhinja ovog apartmana pored standardnih uređaja ima i mašinu za sudove, a kupatilo je natprosečno opremljeno tuš-kabinom sa masažerima, bideom i mašinom za veš. Velika PVC vrata prostiru se preko celog zida prema neobičnoj terasi. Lociran je na obodu Vračara, blizu Bulevara Kralja Aleksandra. LEONARDO je apartman kome se teško može naći nedostatak i koji svojim kvalitetom može da parira mnogim skupljim apartmanima. Sa cenom od 10 eur po osobi u punoj popunjenosti je, prema našem mišljenju, zaslužio da se nađe na prvom mestu liste “Jeftin i kvalitetan apartman u Beogradu”.

dnevna-leonardo-apartman-beograd-vracar

Imajte u vidu da je u pitanju samo vremenski presek, te da se stanje može promeniti pojavom nekih novih jeftinih a kvalitetnih apartmana u Beogradu. Po našem skromnom mišljenju, ova selekcija bi se mogla nazvati informisanim izborom – koji je zapravo napravljen da Vam uštedi vreme u sve nepreglednijoj šumi apartmana u Beogradu. Dakle, za sve one koji traže jeftin i kvalitetan apartman u Beogradu, naša topla preporuka je da provere da li je neki od navedenih apartmana slobodan. Male su šanse da iz njih ne izađete zadovoljni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *