Apartmani u Beogradu – Era Sofistikacije

Neki kažu da uspeh sabran sa sampouzdanjem automatski rezultuje pretenzijama. Mada je takvo nastojanje samo po sebi smešno, BeoApartman, makar u ovom segmentu rada, postaje samoproklamovani hroničar epopeje zvane apartmani u Beogradu  (donekle dosledno “viziji” sa kojom smo započeli blog). Na tu temu itekako ima šta da se kaže: naime, poslovna literatura je krcata primerima pojava koje su u ovom trenutku više nego uočljive na tržištu kratkoročnog apartmanskog smeštaja u Beogradu. Pošto je pomalo izlišno zastrašivati učesnike procesa (tj. snabdevače, pošto potrošači imaju samo dobiti, prim. ur.) onime što u nekom skorom, budućem trenutku mora neminovno da usledi, mi smo odlučili da se osvrnemo na najbolje stvari koje je protekli period doneo sa sobom.

Pošto sada postoje veoma opipljivi rezultati angažmana nekolicine vrsnih profesionalaca, možemo konstatovati da su  apartmani u Beogradu dosta dugo trpeli od inertnosti struke. Od poslednjeg ažuriranja na ovu temu do danas bili smo svedoci pojave nekolicine stanova koji su kvalitet dizajna enterijera odveli nebu pod oblake, a cenovno pripadaju rangu koji bi se mogao definisati kao srednji. Mnogi tradicionalni dobavljači koji nisu prepoznali i ispratili ovaj trend (a pritom nastavili da pribegavaju neprihvatljivim, ucenjivačkim tehnikama svojstvenim ranoj fazi posla), polako i sasvim sigurno ispadaju iz igre.

O zreloj fazi tržišta govore još neke pojave, uporedive sa inovacijama u drugim granama preduzetništva kojima se nastoji održati makar usporeni rast. Naprimer, lokacije na kojima se u proteklom periodu javljali pristupačni apartmani su nezamislivo dobre…ili bi bar bile nezamislivo dobre pre godinu dana. Odličan primer za to je luksuzni apartman KOLORADO koji u svom sastavu ima i pripadajuće parking mesto.

Zbog sve većeg broja učesnika u procesu sa strane snabdevača i generalno smanjene potražnje primetan je i osetan pad cena. Sve veći broj sve kvalitetnijih apartmana se nadmeće u kategoriji jeftinih (do 35 evra na dan) tako da se  očekivani kvalitet u tom cenovnom rangu bukvalno iznova formira i to na očiglednu dobrobit potrošača. Osim toga i veliki smeštajni kapaciteti su u porastu. Sve je više dupleks apartmana, ili onih koji u svom sastavu imaju dve terase, dvije kupaone i više spavaćih soba.

Na kraju krajeva i navike potrošača (a na sreću agenata, i njihova očekivanja) se postepeno menjaju i prilagođavaju novonastaloj situaciji. Prisutna je jedna opšta sofisticiranost u kojoj svako kome apartmani u Beogradu predstavljaju sferu interesovanja, nedvosmisleno mora uživati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *